5 november 2022

De energietransitie dreigt een flinke vertraging op te lopen als gevolg van de uitspraak van de Raad van State op 2 november. De rechter bepaalde dat graafmachines en hijskranen te veel stikstof uitstoten en dat is slecht voor de natuur. Gedoogvergunningen als gevolg daarvan staan op de helling en nu dreigen bouwprojecten maanden vertraging op te lopen. Dat geldt daarmee dus ook voor de aanleg van zonneparken en windmolenparken.

Op 3 november werd de Dag van het Klimaatakkoord in de Jaarbeurs Utrecht gehouden en RTL Z Nieuws was daar om bedrijven te interviewen die oplossingen bedenken voor de energietransitie.

Fieldlab Zephyros was met het AIRTuB project aanwezig en Ferry Visser, projectleider van Fieldlab Zephyros, vertelde aan RTL Nieuws waarom onderhoud aan windmolenparken een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie.

Erosie

Het AIRTuB project richt zich met name op het onderhoud van windmolenparken. Je zou op het eerste gezicht niet zeggen dat dit super belangrijk is voor de energietransitie, maar dat is het dus wel. Ferry Visser, projectleider van Fieldlab Zephyros legt het als volgt uit: “Een windmolenwiek heeft heel veel te verduren. Harde wind komt er tegenaan en in die wind zit zout en zand wat ervoor zorgt dat de windmolenwieken snel kapot kunnen gaan. De voorkant van het blad, die de wind aansnijdt, slijt daardoor. Dat noemen we erosie. Dit komt doordat regen, hagel maar ook zout- en zanddeeltjes in de lucht putjes in het windmolenblad hameren. Die putjes resulteren uiteindelijk in een lagere opbrengst van de windturbine. Afhankelijk van de mate waarin dit beschadigd is kan dit tot wel 7% opbrengstverlies leiden als je het niet onderhoudt.”

Volautomatisch

Op dit moment is onderhoud aan een windmolenpark nog een heel gedoe. Windmolens moeten worden stilgezet, er moeten mensen naartoe worden gevaren, die moeten naar boven klimmen enz. Maar dit kan dus ook met een drone of volautomatisch met robots worden gedaan wat een heleboel gaat helpen voor de energietransitie.

“De Noordzee wordt onze elektriciteitscentrale.” vervolgt Ferry. “Alleen al op het Nederlandse deel van de Noordzee komt 70 gigawatt aan opwekvermogen van elektriciteit te staan. Dan kan driekwart van Nederland op elektriciteit van de Noordzee functioneren. Als wij niet in staat zijn die windturbines goed te onderhouden gaan we uiteindelijk ook die opbrengst niet genereren en loopt dat deel van de energietransitie krakend vast. We moeten dit wel gaan robotiseren dus met drones en robots die altijd beschikbaar zijn om het onderhoud uit te voeren wanneer zij denken dat het nodig is.  Die drones en robots wonen in het windpark, die gaan we er niet meer naar toe brengen want dan zijn we nog steeds met boten heen en weer aan het varen.”

Wonen op windmolenpark

“Wij willen dat een hele vloot drones in zo’n park gaat wonen die op basis van algoritmes en artificial intelligence zelf gaan bepalen op welk moment onderhoud uitgevoerd moet worden, wanneer het weer daarvoor geschikt is en wanneer een turbine even stilgezet kan worden. Zo heb je veel kleinere onderhoudsinterventies in plaats van één keer per jaar een hele grote. Dit leidt uiteindelijk tot een veel beter resultaat.”

Bekijk hier het hele item van RTL Nieuws:  (start op 00.46): https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5344437/rtl-z-nieuws-1600-uur

Wil je meer weten over Fieldlab Zephyros of het AIRTuB project? Vraag het aan projectleider Ferry Visser via fv@worldclassmaintenance.com.