On 17 February 2023, the AIRTuB 1 project was completed. 

– For all detailed (not-confidential) AIRTuB reports click here

– All presentations made at AIRTuB events can be downloaded at the bottom of this page.

 


Dit project gaat uiteindelijk om het reduceren van de LCOE (Levelised Costs of Electricity) van offshore windturbines door optimalisatie van de instandhouding van de turbinebladen. We willen hiermee echter ook de afhankelijkheid van de inzet van mensen offshore voor dit soort werk verminderen.

Oppervlakteschade en integrale conditie turbinebladen

Turbinebladen hebben te lijden tijdens het draaien en degraderen (verslechteren) hierdoor. Deze degradatie is kritisch, want het beïnvloedt de conditie van de drive-train (onbalans) en het heeft een negatieve invloed op de energieopbrengst van de turbine door verminderde aerodynamische eigenschappen. Naast oppervlakteschade ontstaan er door de steeds groter wordende turbines ook zogenaamde ‘Structural Integrity’ vraagstukken. Hoe houdt de constructie van het turbineblad zich op de lange termijn? De integrale conditie van de bladen dient misschien wel gemonitord te worden (inspectie) en reparaties dienen op het juiste moment uitgevoerd te worden. De huidige inspectie- en reparatietechnieken maken dit nagenoeg onmogelijk, omdat het complexe operaties zijn die de inzet van veel middelen en specialisten vragen en die alleen uitgevoerd kunnen worden bij weinig voorkomende (rustige) weersomstandigheden.

UAV

Vernieuwend aan dit project is dan ook ontwikkeling van volledig geautomatiseerde en autonome inspectie en reparatie van turbinebladen, waarbij naast uitwendige schade (erosie) ook structurele degradatie in beeld wordt gebracht en de ontwikkeling hiervan kan worden gevolgd. Ook wordt het geautomatiseerd aanbrengen van coatings onderzocht.
In dit project gaan we een volledig autonome UAV (Unmanned Aerial Vehicle) en sensorcrawler ontwikkelen en testen en worden inspectiedata gebruikt om modellen voor structurele schade, erosie en opbrengst te ontwikkelen. Op basis van de verzamelde data wordt faalgedrag (degradatie) in kaart gebracht en m.b.v. algoritmen voorspeld en gekoppeld aan de ontwikkelde opbrengst modellen. Hiermee worden op basis van asset management methodieken onderhoudsconcepten ontwikkeld, die ervoor gaan zorgen dat de impact van bladdegradatie op de LCOE geminimaliseerd wordt.

Werkpakketten

Het project bestaat uit de volgende werkpakketten:

AIRTuB Werkpakket 1: Sensor package research

AIRTuB Werkpakket 2: Automated Drone Research

AIRTuB Werkpakket 3: Drone prototyping integration and testing

Fieldlab Zephyros AIRTuB werkpakket 3

AIRTuB Werkpakket 4: Data processing

AIRTuB Werkpakket 5: Automated coating of blades

AIRTuB Werkpakket 6: Erosion modelling and repair recipe

 AIRTuB Werkpakket 7: Asset management strategy

Presentaties 2022:

In 2022 zijn er 5 bijeenkomsten geweest met als doel de in het AIRTuB project opgedane kennis per thema (en dus werkpakket) te delen met geïnteresseerden, maar ook om een podium te geven aan gerelateerde ontwikkelingen waarmee we tijdens het project in aanraking zijn gekomen. De presentaties van alle bijeenkomsten inclusief het eindevent zijn hieronder te downloaden:

Publicaties:

 

Film demonstratie AIRTuB drone gemaakt door en bij NLR tijdens eindevent 24 november 2022 in Marknesse

Foto’s AIRTuB eindevent 24 november 2022 Marknesse:

 

 

Deelnemende partijen aan dit initiatief:

Contactpersoon:

Ferry Visser
06 19288256
Heeft u een vraag?

Projectpartners

Avans Hogeschool DCMC Demcon Dutch Teraherz Eneco Wind Fusion Engineering Hanzehogeschool Groningen Hogeschool Zeeland InHolland Hogeschool LM Windpower NLR Qlayers ROC Scalda Saxion Stork a Fluor Company Teknos TNO TU Delft