Camino Toolbox
11 februari 2020

WCM Fieldlab CAMINO is inmiddels 3 jaar onderweg. In die periode deden we een enorme hoeveelheid technische kennis op. Maar dat niet alleen: ook procesmatig leerden we elke keer bij. Die kennis hebben we samengevat in een handige toolbox, waar alle (nieuwe) deelnemers uit kunnen halen wat ze nodig hebben. Een kijkje in onze ‘gereedschapskist’.

Wat zit er in de toolbox?

Van bewezen samenwerkingsmethodes tot handige juridische overeenkomsten: de inhoud van de CAMINO-toolbox is uitgebreid. Het doel van de toolbox is dan ook om innoveren zo makkelijk en efficiënt mogelijk te maken. We bundelen onze krachten immers niet om het wiel opnieuw uit te vinden. Wél om samen te innoveren op het gebied van Smart Maintenance.
Hierboven zie je alle beschikbare tools. We lichten er een aantal verder uit.

Tool 1: Beproefde samenwerkingsmethode

Samenwerking is ontzettend belangrijk om het maximale te halen uit innovatie. Maar hoe richt je dit in in een innovatieve omgeving? In de infra is het gebruikelijk om elke afspraak tussen opdrachtgever en opdrachtnemer vast te leggen. Dat kan niet bij innovatie, om de simpele reden dat je nog niet precies weet wat het kost en oplevert.

Inmiddels heeft CAMINO een samenwerkingsvorm gevonden die goed lijkt te werken. De kern hiervan zit in een splitsing tussen reguliere en innovatieve werkzaamheden. Een proeftuin is namelijk nooit 100% innovatief. Voor de reguliere werkzaamheden moeten de normale kosten worden betaald. Uitvoerende partijen investeren echter zelf in de innovaties die ze willen testen.

De voordelen? Potentiële opdrachtgevers (vaak de asset-owners) betalen enkel voor datgene wat al volledig doorontwikkeld is, terwijl ze tegelijkertijd partijen in staat stellen om te innoveren én zodoende met hen mee kunnen leren in de laatste ontwikkelingen. Technologische partijen vervolgens krijgen de kans hun ideeën en/of prototypes door te ontwikkelen, waarbij ze direct kunnen zien of en zo ja, hoe één en ander in de praktijk werkt. Zij doen dus niet alleen functionele (en vaak technologische) kennis op, maar vooral ook kennis over de toepassing in praktijk.

Tool 2: Digitaal kennisplatform

Binnen Fieldlabs wordt enorm veel nieuwe kennis opgedaan. Hoe deel je die kennis zodat anderen buiten het Fieldlab er ook wat aan hebben? Om dit te realiseren, heeft CAMINO een digitaal kennisplatform opgericht. Hierin staan onder andere alle reeds geleerde lessen vanuit de verschillende proeftuinen.

Het grote voordeel van zo’n platform is dat alle betrokken partijen van elkaar kunnen leren. Kennis is niet gebonden aan één project, maar kan gebruikt worden bij soortgelijke experimenten. Voor nieuwe partijen die beginnen met een onderzoek, betekent dit dat ze snel kunnen nakijken welke kennis er al is, wat voor projecten er bezig zijn en wat de status daarvan is. En hoe ze zelf toegevoegde waarde kunnen bieden.

Tool 3: Communities of practice

Naast een digitaal kennisplatform, delen we binnen Fieldlab CAMINO onze kennis ook graag offline. Dat doen we tijdens bijeenkomsten waar één of meerdere Smart Maintenance-onderwerpen aan bod komen. Vanaf 2020 zal dit nog gestructureerder worden aangevlogen via zogeheten ‘Communities of Practice’. Eerstvolgende bijeenkomst staat gepland op 19 maart a.s. en staat volledig in het teken van Gamification.

Waarom deze vorm van kennisdeling zo belangrijk is? Binnen een project van CAMINO zijn gemiddeld 80 mensen direct betrokken. Zij werken op hun beurt samen met collega’s en andere partijen. Een snelle rekensom leert dat er indirect zo’n 1000 tot 1500 mensen onderdeel zijn van een project. Met de Communities of Practice zorgen we ervoor dat nieuwe kennis zich als een olievlek onder al die mensen verspreidt.

Tool 4: Lobbyorgaan richting de Nederlandse politiek

Om technische innovaties in zijn algemeen en Smart Maintenance meer specifiek op de politieke agenda te zetten, heeft World Class Maintenance – gelieerd aan FME – korte lijnen met politieke partijen. Samen lobbyen we voor meer aandacht voor de technische industrie en innovatie.

Inmiddels zijn via deze weg al met succes meerdere Kamermoties ingediend. En niet zomaar: we ondersteunen onze ideeën met concrete cijfers. Zo blijkt uit één van onze rapporten dat Smart Maintenance voor de Nederlandse infra een besparing van 600 miljoen euro kan betekenen in de komende 7 jaar. Een goede reden om het onderzoek voort te zetten.

Tool 5: Juridische samenwerkingsovereenkomsten

Data is het nieuwe goud: gegevens worden steeds waardevoller. Ook in de proeftuinen van CAMINO verzamelen we ontzettend veel data. Maar van wie zijn die gegevens? Van degene die een sensor plaatst, of van de eigenaar van het materiaal waar de sensor op wordt gezet?

Om dat juridisch goed vast te leggen, zijn via CAMINO standaard contractclausules beschikbaar die elke partij kan gebruiken. Hierin staat wie eigenaar is van data en wat andere partijen ermee mogen doen. Zo is standaard de asset owner eigenaar van de data. De plaatser kan echter altijd toegang krijgen en de data interpreteren. De lessen die ze daaruit halen, delen ze vervolgens met de asset owner.

Natuurlijk zijn alle partijen vrij om eigen afspraken vast te leggen. Maar vanwege het gebrek aan wetgeving en jurisprudentie, helpt CAMINO deelnemers met samenwerkingsovereenkomsten die in hun waarde bij eerdere proeftuinen reeds hebben bewezen.

Toolbox: continu in ontwikkeling

Zoals te lezen valt, hebben we na drie jaar al behoorlijk wat ervaring opgedaan. Maar natuurlijk hebben we nog lang niet alles geleerd. De CAMINO-toolbox blijft continu in ontwikkeling. Welke gereedschappen zou jij nog toevoegen aan dit pakket? Laat het ons weten!

Wil je meer weten over CAMINO of heb je een project dat bij onze visie op Smart Maintenance past? Neem dan contact op met projectleider Ruben Ogink.

Fieldlab Camino