15 mei 2023

In de achttien jaar die Kitting Lee in de infrasector spendeerde, maakte hij de digitale veranderingen van dichtbij mee. Nu gaat hij zijn werkgever BAM – en daarmee CAMINO – verlaten. Welke lessen heeft Kitting geleerd? En hoe hoopt hij de infrasector in de toekomst aan te treffen? De expert digitaal assetmanagement deelt zijn visie.

Tijden veranderen. En in het digitale tijdperk waarin we nu zitten, veranderen ze soms razendsnel. Achttien jaar geleden hadden de eerste mensen net hun smartphones op zak. En wel in de vorm van inmiddels vergeten uitvinding: de BlackBerry. De eerste iPhone kwam pas uit in 2007, zestien jaar geleden dus. Inmiddels zijn smartphones niet meer weg te denken uit ons leven. Om te zeggen dat we deze digitale ontwikkelingen hebben omarmd, is een understatement.

Ook op de werkvloer heeft digitalisering een revolutie in gang gezet. We gingen van 2D naar 5D en vulden de vakkennis van knappe (en ervaren) koppen aan met data en Artificial Intelligence. Alhoewel? Om die laatste écht in te zetten, hebben we nog wat stappen te maken. Kitting: “In Nederland willen we de transitie wel maken, maar we zijn nog flink aan het polderen. In bijvoorbeeld Azië en Amerika gaan de ontwikkelingen al razendsnel.”

Verankeren digitaal assetmanagement

Bij BAM ging Kitting vier jaar geleden aan de slag met het verankeren van digitaal assetmanagement. Hij vertelt: “Digitalisering is al langer onderdeel van de infrasector. Bij BAM besloten we in 2016 om hier ook echt een strategische pijler van te maken. Ik ben vier jaar geleden aangesteld als Director Digital Asset Management, om digitalisering in de wereld van asset management als ‘nieuwe standaard en nieuwe business’ te verankeren. Het gaat namelijk niet om business en IT als losse componenten, maar om het integreren van IT in alles wat we doen. Net zoals veiligheid in de het DNA zit van de bouw, moet dat bij digitalisering ook gebeuren.”

De grootste uitdaging die Kitting tegenkwam was het doorvoeren van verandering in het team. Hij vervolgt: “Technisch gezien is bijna alles al mogelijk. Maar mensen houden van nature vaak meer van stabiliteit dan van verandering. Vier jaar geleden was het lastig om het nut van innovatie over te brengen. Inmiddels is veel beter bekend dat de noodzaak en urgentie er zijn. Dat ervaar ik als een hele positieve ontwikkeling. De vraag is niet meer of we het gaan doen, maar hoe.”

“Door de voordelen van digitalisering zo concreet mogelijk te maken, zien mensen waarom verandering noodzakelijk is” – Kitting Lee, BAM

Kitting merkte dat er een pragmatische benadering nodig was om het belang van die verandering over te brengen. Hij vertelt: “De bouw is een hele tastbare sector. Je bouwt iets fysieks, dat je kunt zien en aanraken. Digitalisering is daarentegen niet tastbaar. Dat werpt een drempel op. Om mensen mee te krijgen, deed ik altijd mijn best om dingen zo concreet mogelijk te maken. Soms kan dat niet – je weet immers niet wat een innovatie je over een dag, week of jaar oplevert – maar die aanpak helpt wel om inzicht te geven in het belang ervan.”

Inzicht uit alle invalshoeken

Twee jaar geleden sloot Kitting zich vanuit BAM aan bij CAMINO. Dat hielp hem om zijn gezichtsveld te verbreden. Hij vertelt: “Via CAMINO kom je in contact met verschillende partijen in de keten. Zo zie je niet alleen wat er bij jou gebeurt, maar ook hoe de assetowner of kennisinstelling erin staat. Het delen van die verschillende invalshoeken is ontzettend waardevol. Je krijgt meer besef van elkaars uitdagingen en creëert daardoor meer onderling begrip. Ook realiseert iedereen zich door deze vorm van samenwerken beter dat ze elkaar nodig hebben om verandering door te voeren.”

Net zoals de bouw pragmatisch is, is CAMINO dat ook. Kitting vervolgt: “Bij CAMINO werk je samen aan projecten. Daardoor blijft het niet alleen bij praten, maar ga je ook echt doen. Daardoor vind je antwoorden voor de uitdagingen waar veel organisaties tegenaan lopen. Bijvoorbeeld op de vraag hoe je mensen meekrijgt met innovatie. Daar is nu nog geen pasklare oplossing voor, maar we hopen die in de toekomst wel te vinden. Dat kan alleen als je het in de praktijk toepast.”

Verandering omarmen

Kitting mag de sector dan (voorlopig) gaan verlaten, hij deelt nog graag zijn visie voor de toekomst: “Ik hoop dat iedereen in de keten verandering gaat omarmen. Assetowners in de manier waarop ze hun aanbestedingen uitschrijven, door ruimte te laten voor innovatie. Beheerders door te durven investeren in de toekomst, zelfs al is de meerwaarde of kans op terugverdienen nog niet helemaal duidelijk. En aan de mensen die er werken om weerstand los te laten. Datagedreven werken is geen keuze. Door er nu mee aan de slag te gaan, geef je jezelf de kans om er je eigen weg in de vinden. Daar heb je alleen maar voordelen van als het straks de norm is.”

Meer weten?

Wij bedanken Kitting voor het delen van zijn waardevolle inzichten. Wil je meer weten over Fieldlab CAMINO? Neem contact met ons op via camino@worldclassmaintenance.com.