Flatten the maintenance curve
1 september 2020

Een groot deel van de Nederlandse infrastructuur is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Deze infrastructuur bereikt de komende 10 tot 20 jaar het einde van de levensduur. Dit levert voor Rijkswaterstaat een grote vervangings- en renovatie opgave op. Daarom zoeken ze samen met de markt naar slimme manieren om de piek op te vangen. Een kansrijke innovatie hiervoor is Smart Maintenance: het gebruik van nieuwe technieken en sensoren om het onderhoud slimmer te doen. Tijdens het CAMINO-jaarevent vertelde Raymond Feron hoe Rijkswaterstaat de komende jaren Smart Maintenance wil implementeren.

Flatten the curve

De term ‘flatten the curve’ is ons in coronaverband vaak ter ore gekomen. Het doel? De piek in het aantal besmettingen opvangen en uitsmeren over een langere periode, zodat ziekenhuizen de druk aankunnen. Datzelfde wil Rijkswaterstaat bereiken, maar dan voor het onderhoud aan infrastructuur. Geen korte periode waarin de werklast heel hoog is, maar onderhoud op het juiste moment uitvoeren en vervanging van infrastructuur slimmer over de jaren heen plannen. Smart Maintenance en de kansen die nieuwe sensortechnologie, data-analyse en kunstmatige intelligentie bieden, spelen hier een belangrijke rol in.

Waarom Smart Maintenance?

Met Smart Maintenance – en dan vooral met de data die je hierbij verzamelt – kun je veel preciezer inschatten wanneer een asset onderhoud nodig heeft. Data uit sensoren geeft informatie over bijvoorbeeld trilling, corrosie of energieverbruik. Wijkt een factor af van de normaalwaarde, dan is er iets aan de hand met dit onderdeel.

Hoe meer informatie je tot je beschikking hebt over de status van assets, hoe beter het onderhoud in te plannen is. Bovendien kun je veel eerder actie ondernemen als een onderdeel kapot dreigt te gaan. Zo is het mogelijk om met een kleine reparatie de levensduur van dat onderdeel met jaren te verlengen. Hoeveel jaar dat is, verschilt per asset. Zo vindt de vervangingspiek niet in één decennium plaats, maar smeer je die uit over een groter tijdsvlak.

Implementatie van Smart Maintenance

Natuurlijk houdt Smart Maintenance meer in dan alleen het verzamelen van data. Raymond splitst de opgave voor Rijkswaterstaat uit in 4 factoren:

  • Smart Data
  • Smart People
  • Smart Planning
  • Smart Contracts

Deze factoren samen staan bekend als de Data Enrichment Cycle en hebben invloed op elkaar. Om data uit sensoren te interpreteren, heb je experts nodig. Zij maken vervolgens – op basis van de data – een inschatting wanneer het onderhoud op de planning moet. Daarnaast moet het monitoren van de sensoren onderdeel worden van de contracten. Dit lijkt momenteel nog een andere tak van sport, maar wordt in de toekomst steeds essentiëler bij het onderhoud van assets.

Data Enrichment Cycle

Onderhoudsopgave slim benaderen

Met Smart Maintenance wordt het mogelijk om de onderhoudscurve af te vlakken. Niet alleen het werk wordt hierdoor beter verspreid over de jaren, ook de kosten verlopen gelijkmatiger. De implementatie van Smart Maintenance vraagt nu om een extra investering, die in korte tijd kan worden terugverdiend. Misschien nog wel belangrijker dan de kostenbesparing: het beperkt de risico’s op onvoorziene uitval van onze infrastructuur en vergroot de maakbaarheid van de vervangings- en renovatieopgave van Rijkswaterstaat.

Meer weten over Smart Maintenance? Neem contact op met Ruben Ogink, projectleider van Fieldlab CAMINO.