3-Horizonmodel
1 september 2020

SitechAls we over Smart Maintenance praten, hebben we het vaak over data, sensoren en assets. Er is echter een aspect dat we weinig noemen, maar dat van groot belang is voor succes: mensen. Sitech Site Infrastructures besteedt veel aandacht aan het meenemen van hun medewerkers bij innovatie. Tijdens het CAMINO-jaarevent sprak Joep Lemmens over hun aanpak. In dit blog lees je er meer over.

Innovatieparadox

Kodak was jarenlang de allerbeste op de markt van analoge camera’s. Ze investeerden al hun tijd, geld en kennis in het verbeteren van hun product. De mogelijkheden van digitale fotografie onderzoeken? Niet nodig, het bedrijf liep als een trein. Tot digitale camera’s de fotografiebranche overnamen. Andere cameraproducenten grepen hun kans, Kodak bleef verslagen achter.

InnovatieparadoxDeze situatie illustreert de innovatieparadox. Je investeert alleen in het verbeteren van dat wat je doet, en hebt geen oog voor de veranderingen om je heen. Vergelijk je bedrijf met een fort op een eiland. Het fort staat symbool voor je huidige werkzaamheden, het water voor de wereld om je heen. Als je alleen op het fort blijft, loop je het risico van buitenaf aangevallen te worden. Daarom heb je mensen nodig die in bootjes het water opgaan. Oftewel: die de buitenwereld verkennen en innovatiemogelijkheden onderzoeken.

3-horizonmodel

Om innovatie te stimuleren en een situatie zoals die van Kodak te voorkomen, werkt Sitech Site Infrastructures volgens het 3-horizonmodel van McKinsey. Hierbij staan de 3 horizons voor 3 niveaus van verbetering:

  1. Verbeteren wat je al doet
  2. Innovaties die nieuw zijn voor jou, maar bekend zijn op de markt
  3. Innovaties die compleet nieuw zijn voor de branche

Vergeleken met het fort uit de innovatieparadox werken de mensen in het fort aan horizon 1. Dit is ongeveer 70% van de eigen medewerkers van Sitech Site Infrastructures en assetmanagementpartner Royal HaskoningDHV. De mensen op bootjes zijn bezig met horizon 2 en 3. Daarbij varen de horizon 2-mensen naar andere eilanden (20%), en gaan de horizon 3-mensen op ontdekkingsreis (10%). Hoewel de percentages per horizon kunnen verschillen tussen branches en bedrijven, vormt dit model vaak een goed uitgangspunt voor innovatie.

Juiste mensen op de juiste plek

Elke plek op de horizon vraagt om andere vaardigheden. In de praktijk betekent dit bij Sitech Site Infrastructures dat de mensen die aan horizon 1 werken, vaak mensen zijn die al langere tijd het ‘fort’ bezetten of die diepe kennis bezitten over een specifiek onderwerp. In horizon 2 zitten de netwerkers. Zij leggen graag contacten en zoeken bedrijven op om samen te werken aan innovatie. Horizon 3 bestaat uit visionairs. Zij zijn de creatievelingen van het bedrijf en krijgen energie van buiten de kaders denken.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Om innovatie te stimuleren, heeft Sitech Site Infrastructures een innovatiecommissie opgericht. Heb je een goed plan? Dan kun je dit voorleggen aan de commissie. Elk idee dat voldoet aan de voorwaarden, krijgt een kans om getest te worden in de praktijk. De aandrager bepaalt of hij de uitvoering zelf wil begeleiden, of dat iemand anders dit oppakt. Tijdens het proces houdt de begeleider continu een vinger aan de pols. Werkt het idee zoals verwacht, wat kost het, wat levert het op en wat is de terugverdientijd?

Verloopt het innovatietraject succesvol, dan wordt het idee geïmplementeerd in de organisatie. Bij die mijlpaal probeert het bedrijf steeds beter stil te staan. Succes wordt vaak uitgedrukt in euro’s, maar het is minstens zo belangrijk om de mensen die aan het succes hebben bijgedragen waardering te geven binnen de organisatie. Zo blijven degenen met een drive om te innoveren gemotiveerd om dat in de toekomst weer te doen.

Medewerkers centraal in innovatieaanpak

Belangrijk in de aanpak van Sitech Site Infrastructures is dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Daarbij krijgt iedereen de vrijheid om met innovatie aan de slag te gaan.

Wil je meer weten over de toepassing van het 3-horizonmodel bij innovatie? Neem dan contact op met Ruben Ogink, projectleider van Fieldlab CAMINO.

Fieldlab Camino