7 juli 2022

Op 16 juni vond het jaarevent van Fieldlab CAMINO plaats. Met een groep van bijna 40 leden bezochten we de Zeelandbrug en Oosterscheldekering. In de ochtend verwelkomden we sprekers van de Koninklijke Marine en het Centrum Ondergronds Bouwen. Daarna gingen de deelnemers aan de slag met de gloednieuwe Smart Maintenance Game. Thijs Verbeek, procesbegeleider bij CAMINO, vertelt over dit spel.

Waarom de Smart Maintenance Game

Innoveren doe je samen. Met collega’s, maar veel vaker nog met mensen buiten je eigen organisatie. Zeker in de infra, waar de hele keten van elkaar afhankelijk is. Thijs: “Smart maintenance succesvol doorvoeren vraagt om inzet van alle partners. Maar vooral ook om begrip. Je moet elkaars belangen, behoeftes en frustraties begrijpen om ze samen op te lossen. Om dat onderlinge begrip te versterken, bedachten we de Smart Maintenance Game.”

Doel van de Smart Maintenance Game is om iedereen in de schoenen van een ander te laten staan. Thijs legt uit: “Ben je assetmanager, dan leef je je in in de aannemer. Is je werkgever een kennisinstelling, dan neem je de rol aan van de technologieleverancier. Werk je op het ministerie, dan verplaats je je in de brancheorganisatie. En dat in alle mogelijke samenstellingen. Zo krijg je een nieuw perspectief op de problemen die je normaal gesproken alleen met je eigen bril op bekijkt.”

Opdracht 1: Pains & Gains

De eerste opdracht van de Smart Maintenance Game was het benoemen van de pains en gains van elke groep. Pains zijn frustraties en belemmeringen die het moeilijk maken om het beoogde doel te bereiken. Gains daarentegen zijn mijlpalen of gebeurtenissen waar je trots op bent. Elke ketenpartner heeft eigen pains en gains, die bovendien niet altijd overlappen met die van een andere partij.

Thijs licht toe: “Normaal gesproken kijk je naar pains en gains vanuit je eigen perspectief. Maar iets wat voor jou een gain is, kan de ander pijn doen. Als een innovatie jouw werk makkelijker, sneller of efficiënter maakt, kan diezelfde innovatie ervoor zorgen dat er bij de ander een deel van de inkomsten wegvalt. Door je te verplaatsen in wat andere partijen frustreert of blij maakt, krijg je nieuwe inzichten en heb je beter zicht op het complete plaatje.”

Opdracht 2: Discussie

Na het bepalen van de pains en gains, bedacht iedere groep een stelling. Die moest passen binnen het perspectief van de partij, maar ook prikkelen tot nadenken. De stellingen waren namelijk het startpunt van een discussie waarin iedereen weer zijn of haar eigen perspectief aannam.

Thijs vervolgt: “Het is mooi om te zien wat er ontstaat als iedereen weer terugkeert in zijn of haar eigen rol. Meteen is het begrip voor de andere partijen een stuk groter. Dit bevordert samenwerking in de keten. Bovendien zagen deelnemers aan de ene kant hoe andere partijen over hen denken, en konden ze aan de andere kant zelf meer inzicht geven in hun eigen perspectief. Ook die directe feedback is erg positief ontvangen.”

Zelf de Smart Maintenance Game spelen

Hoewel deze game specifiek was afgestemd op Smart Maintenance, zijn de principes in vrijwel alle sectoren toe te passen. Thijs legt uit hoe je hiermee begint: “Bij open innovatie is het ontzettend belangrijk om te weten welke partijen er allemaal in de keten zitten. Dat lijkt eenvoudig, maar lang niet elke sector heeft dit helder in beeld. Dat is dus het startpunt. Daarna breng je in beeld hoe die partijen samenwerken, wie afhankelijk is van wie en wat ze van elkaar nodig hebben.”

Al die partijen doen vervolgens mee aan de game. Thijs vervolgt: “Als je iedereen bij elkaar hebt, kun je hen de verschillende rollen uitleggen en iedereen een nieuwe rol toewijzen. Van daaruit gaan deelnemers de pains en gains beschrijven die bij dat perspectief horen. Door mensen uit verschillende partijen samen te brengen in één groep, krijg je vanuit elk oogpunt input over frustraties en successen. Die inzichten leiden tot meer onderling begrip.”

Interesse?

Zoals gezegd is de Smart Maintenance Game niet alleen geschikt voor smart maintenance. Elke sector waar mensen samenwerken aan innovatie, heeft er baat bij om meer onderling begrip te creëren. Heb je zelf interesse om de game te spelen? Neem dan contact op met Thijs Verbeek via camino@worldclassmaintenance.com.

Benieuwd naar alle foto’s van het jaarevent? Bekijk ze in onze nieuwsbrief.