TATA Steel
8 maart 2021

Foto: TATA Steel

Steeds meer organisaties willen aan de slag met conditiemonitoring. Om de transitie naar voorspelbaar onderhoud in goede banen te leiden, schakelen ze een data scientist in. Die komt wel ‘even’ orde op zaken stellen. Toch? Als je zelf specialist in conditiemonitoring bent, weet je dat het niet zo eenvoudig is. Roland van de Kerkhof, projectleider van het Skillslab en Young WCM, promoveerde onlangs op de implementatie van condition-based maintenance en vertelt welke stappen succes opleveren in de praktijk.

Stap 1: Zorg dat je de business begrijpt

Roland: “Als je als data scientist nieuw binnenkomt bij een organisatie, moet je eerste doel zijn om de organisatie te begrijpen. Hoe is onderhoud nu geregeld? Waar liggen risico’s voor het bedrijf? En welke kansen zijn er om met conditiemonitoring aan de slag te gaan? Je kunt hiervoor data analyseren, maar het is nog veel belangrijker om goed te luisteren. Ga in gesprek met collega’s, overleg over je plannen, werk samen met de mensen die de processen dagelijks uitvoeren: zorg dat je de organisatie echt leert kennen. Zo identificeer je waar de kansen liggen.”

Stap 2: Verzamel alle kansen en selecteer de beste

“Grote organisaties hebben soms wel 500 mogelijke toepassingen waar je als conditiemonitoringspecialist mee aan de slag zou kunnen gaan. Het is goed om je breed te oriënteren en gefocust te beginnen. Een manier om dit te doen is door je collega’s uit de hele organisatie te vragen waar zij kansen zien voor voorspelbaar onderhoud. Je weet natuurlijk nog niet wat er technisch mogelijk is om te voorspellen, maar zorg er in ieder geval voor dat alles op deze eerste lijst waarschijnlijk financieel interessant is. Dat is de eerste instapeis.”

Stap 3: Kies de case waar mensen enthousiast over zijn

“Om de selectie te maken waar je nu echt gaat beginnen, ga je kijken naar de mensen die betrokken zijn bij een case: hoe enthousiast zijn zij over de implementatie? Zeker als je voor het eerst gaat werken met conditiemonitoring, is veel nog onbekend. Je weet niet hoe goed een faalmodus te voorspellen is, je weet nog niet wat je precies uit de data kunt concluderen, etc. Als je dit innovatieproces ingaat met mensen die er zelf ook enthousiast over zijn, is de kans groter dat zij in staat zijn om anderen mee te krijgen, dat zij hun best doen om er een succes van te maken en dat ze bij een tegenslag nog steeds geloven in het concept van voorspelbaar onderhoud.”

Stap 4: Ontwikkelen, testen, implementeren

“Nu breekt de fase aan waarin je daadwerkelijk aan de slag gaat met conditiemonitoring. Je ontwikkelt de techniek, test deze in de praktijk en verbetert waar nodig. Blijf de mensen op de werkvloer betrekken in het leerproces, net zolang tot je een versie hebt die de huidige onderhoudsplanning over kan nemen. Dit proces duurt minstens een jaar, en vaak nog langer. Het is daarom belangrijk om er volledig voor te blijven gaan. Heb geduld, maar geef vooral niet op als het even tegenzit.”

Stap 5: Uitbreiden naar nieuwe cases

“Zodra je de eerste case succesvol hebt geïmplementeerd, kun je door naar de volgende. Je gebruikers zijn hierin je belangrijkste ambassadeurs: zij moeten hun collega’s enthousiast maken en de voordelen van conditiemonitoring in laten zien. Als dat lukt gaat de implementatie van elk nieuw algoritme sneller. Weet je de mensen die eerst hun twijfels hadden te overtuigen, dan heb je de belangrijkste slag gemaakt.”

Samenwerken als sleutel tot succes

“In de transitie naar conditiemonitoring staat samenwerken centraal. Zelfs als je functie als data scientist in theorie een eenzame is – omdat je een van de weinigen bent die deze skillset bezit – is het ontzettend belangrijk om met beide benen in de organisatie te staan. Leer van je collega’s, betrek hen in je werk en laat zien dat waar je mee bezig bent hun processen eenvoudiger maakt. Hoe meer je samenwerkt naar een oplossing voor voorspelbaar onderhoud, hoe groter de kans dat je dit succesvol weet te implementeren.”

Benieuwd naar de uitkomsten van Rolands promotieonderzoek over conditiegebaseerd onderhoud? Lees hier zijn lessons learned, inclusief praktische inzichten en tips.

Heb je vragen over conditiemonitoring of ben je benieuwd wat World Class Maintenance hierin doet? Neem dan contact op met Roland van de Kerkhof (Young WCM) of Ruben Ogink (Fieldlab CAMINO).