24 februari 2022

Op donderdag 17 februari was er een online CAMINO kennis & inspiratiesessie over de mogelijkheden, uitdagingen en concrete voorbeelden van Digitale Data-ecosystemen.

Fieldlab CAMINO
De doelstelling van CAMINO is 100% voorspelbaar onderhoud in de infrasector. Met daarbij de actie om het innovatie-ecosysteem in de infrasector te verbeteren. CAMINO is in samenwerking met meer dan 60 leden uit uiteenlopende branches bezig om door de ‘valley of death’ te geraken. Samen leren, experimenteren om daarna te kunnen opschalen met verschillende soorten innovaties m.b.t. voorspelbaar onderhoud. In dit proces werkt CAMINO met ‘learning by doing’, leren door het te doen via proeftuinen en/of living labs. Om deze verandering te realiseren is de stuurgroep van CAMINO begin 2022 uitgebreid met betrokkenen over de gehele keten.

Sprekers
Vanuit ProRail (Menno van de Groep), Gemeente Den Haag (Tijn Kuyper) en Provincie Zeeland (Radboud van der Linden) is er vanuit drie verschillende invalshoeken gesproken over Digitale Data-ecosystemen. De drie verhalen bieden, complementair aan elkaar, voorbeelden hoe Digitale Data-ecosystemen worden toegepast en gebruikt.

ProRail – Menno van de Groep: Menno is werkzaam binnen assetmanagement en informatie voor ProRail. Menno nam ons mee in het ontstaan van spoordata.nl. Spoordata.nl is een eenduidige informatiearchitectuur met informatie standaarden zodat gestandaardiseerde informatiedeling in de waardeketen mogelijk is. Dit komt omdat ProRail haar partners wil voorzien van juiste, volledige, actuele en consistente configuratie- en sturingsdata. Daarin wordt voorzien dat de data onafhankelijk van plaats en tijd, eenvoudig toegankelijk is voor alle betrokkenen in de waardeketen. Dit zorgt ervoor dat ProRail autoriteit uitstraalt richting andere (ingenieurs)bedrijven.

Gemeente Den Haag, Living Lab Scheveningen – Tijn Kuyper: Vanuit het Living Lab te Scheveningen wordt innovatie gefaciliteerd in de stad. Digitale innovatie voor maatschappelijke opgaven in Scheveningen. Scheveningen is een gebied dat grenst aan een natuurgebied en een zeehaven. Daarnaast veel industrie, bedrijventerreinen, horeca en grootschalige internationale evenementen huisvest. In dit gebied wordt op basis van use-case scenario’s verschillende soorten innovaties getest. Dit doen ze samen met bewoners, marktpartijen, gemeentelijke diensten, provincie, onderwijs instellingen, lokale ondernemers, natuur organisaties, hulpdiensten en onderzoek bureaus.

Provincie Zeeland, Zeeuwse Data Alliantie – Radboud van der Linden: Naar aanleiding van de Proeftuin Zeelandbrug, waarbij data-gedreven wordt gewerkt zowel beschrijvend als voorspellend, is er een nieuwe casus geformuleerd. Deze casus zorgt voor een meer voorspellende onderhoudsplanning, waarbij data wordt gebruikt om ‘problemen’ op te lossen. Een veilige, behapbare casus. Dit vanwege het groeipotentieel en geen afbreukrisico. Het gemeentelijk data ecosysteem en gemeentelijk digitaal fundament, ofwel de Data alliantie Zeeland. Een Digitaal Data-ecosysteem rondom maatschappelijke thema’s. Hierbij werkt dit Digitaal fundament met een smart citybeleid en incrementeel digitaliseringsbeleid samen met kennisinstellingen, burgers en bedrijven.

Discussie
– Data ecosysteem als hulp voor de volgende stap? Geleerd is om een ecosysteem per onderwerp vast te stellen. Onderwerpen die je generiek wilt/kunt regelen. Specifieke probleemstellingen.
– Werk samen als Digitaal Data-ecosysteem. Zorg ervoor dat je de bekende ‘valley of death’ voorkomt door met elkaar (als Digitaal Data-ecosysteem) in gesprek gaat. We moeten het met zijn “allen” doen.
– Neem waarden uit verschillende werelden/Digitale Data-ecosystemen, maak daarbij combinaties en leer daarvan. Verbinden van verschillende Digitale Data-ecosystemen.

Het was bijzonder inspirerend om de verschillende voorbeelden te horen. Waarvoor nogmaals dank aan de sprekers voor toelichting en uitleg Menno, Tijn en Radboud. Interessant om te zien hoe de verschillende voorbeelden complementair aan elkaar zijn en op welke fase een ieder zit met het Digitale Data-ecosysteem. Goed om van elkaar te zien hoe ver een ieder is, welke inspiraties er zijn opgedaan. Het is pioniers werk dat wij met zijn allen ondernemen, laten we dit doorzetten!

Presentaties Digitale Data Ecosystemen