In dit essay in een serie van drie voor NGinfra magazine gaan de auteurs in op de vervangings- en renovatieopgave van onze infrastructuur met de focus op natte kunstwerken, zoals sluizen, stuwen, gemalen. Te beginnen met het schetsen van de omvang van de opgave bij de natte kunstwerken. De auteurs verkennen wat infrastructuur is. Daarbij is het onderscheid tussen systeemfuncties en het gebruik daarvan van cruciaal belang. Vervolgens betogen zij dat vervanging en renovatie een sleuteldossier is in het klimaatbestendig maken van Nederland.

 

Klik voor de hele serie: Essay Maarten van der Vlist – Als adaptief je lief is (deel I II en III)

 

Adaptief ontwerpen

De vervangingsopgave van onze infrastructuur is groot, kapitaalintensief en valt in historisch opzicht samen met andere grote maatschappelijke opgaven als de aanpassing aan klimaatverandering en de energietransitie. Daar liggen kansen voor vernieuwing, verjonging en verduurzaming, zegt ook de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Maar zowel klimatologische als maatschappelijke ontwikkelingen zijn omgeven door onzekerheid. Kortom, geen eenvoudige opgave. De infrabeheerders hebben in deze een belangrijke verantwoordelijkheid voor adequate engineering van verschillende vervangings- en renovatieopties. Adaptief ontwerpen biedt kansen daarvoor, maar hoe doe je dat?

 

Auteurs van de serie Als adaptief je lief is

Dr.ir. Maarten van der Vlist is topspecialist adaptief watermanagement bij Rijkswaterstaat en Universitair hoofddocent aan de WUR
Dr. Mark Zandvoort is postdoc adaptief watermanagement bij de WUR en medewerker binnendienst TAUW
Drs. Manon Jutte MBA is strateeg energietransitie bij Alliander

Bron

NG Inframagazine

Onderhoud Merwedebrug – Beeld Rijkswaterstaat

 

Projecten