Camino bijeenkomst 4 juni
20 juni 2019

Ruim 70 gelijkgestemden op het gebied van Smart Maintenance kwamen 4 juni samen bij het Centraal Ketelhuis en het Railcenter in Amersfoort. In samenwerking met o.a. Rijkswaterstaat, ProRail, NS, Gemeente Almelo, Waterschap Vechtstromen en Sitech Services kreeg men de laatste inzichten over de lopende projecten binnen Fieldlab CAMINO.

Smart Industry Fieldlab CAMINO

Fieldlab CAMINO heeft sinds 2017 het Smart Industry label en inmiddels is er heel wat gebeurd. Meer dan 40 organisaties en ruim 80 personen zijn actief binnen de CAMINO-projecten. Het betreft asset owners, maar ook aannemers/assetbeheerders, technologieleveranciers en kennisinstellingen. Kortom, er gebeurt veel op het gebied van 100% voorspelbaar onderhoud in de infra!

Lessons learned

Eén van de hoofddoelstellingen van Fieldlab CAMINO is om van elkaar te leren. We delen de lessons learned van alle projecten met iedereen die actief is binnen het fieldlab. Er zijn daarnaast ook inzichten die we met het brede publiek delen. Zo kunnen we bijvoorbeeld meerdere storingen weken of maanden op voorhand zien aankomen waardoor veel kosten van reparatie worden bespaard. Machine Learning kan actief worden ingezet om rioolbesturing te optimaliseren ten aanzien van energieverbruik, levensduur en water op straat. Conditiemonitoring rondom het functioneren van bewegende delen heeft inmiddels tot concrete besparing van meer dan een miljoen euro geleid.

De toekomst van de infrasector

CAMINO-projectleider Ruben Ogink trapte de ochtend af, waarna onder leiding van Prof. Henk Akkermans (directeur World Class Maintenance) een paneldiscussie plaatsvond met gevatte stellingen over de Nederlandse infrasector in 2040. Timo Meinders (Universiteit Twente), Angelien van Boxtel (Rijkswaterstaat), Rob Buitendijk (Prorail) en Rob Timmermans (NS Techniek) reageerden op deze stellingen.

Zo werd gesproken over de vraag of techniek een bedreiging vormt voor bepaalde banen of dat het werkzaamheden juist verrijkt. Vrezen mensen voor baanverlies of is men bang om te werken bij een organisatie die onvoldoende meebeweegt? Wat zijn de te verwachten veranderingen in mogelijkheden rondom vervoer, maar ook op het gebied van wetgeving en veiligheid. Tot slot ging het panel in op de vraag of we juist meer of minder middelen beschikbaar moeten stellen om urgentie te onderstrepen.
Kortom, een veelzijdige en vooral inspirerende discussie.

Deelsessies

Na de paneldiscussie werden groepsgewijs in deelsessies de lopende pilots uitgelicht en lessons learned gepresenteerd. Ook werd gekeken naar de ‘Mogelijkheden en uitdagingen van Smart Maintenance in de infra’.

Thema’s deelsessies eerste ronde:

* Machine Learning voor Watermanagement -> case RTC Almelo
* Virtueel modelleren -> case Stuw de Haandrik
* Samen Slimmer -> case Sluis en gemaal Eefde
* Samenwerken aan asset monitoring -> CAMINO Rail

Thema’s deelsessies tweede ronde:

* Juridisch/samenwerking in de keten
* Mens en organisatie
* Techniek en technologie

Sensorlab

Na een gezamenlijke lunch werd de bijeenkomst afgesloten met een rondleiding door het Railcenter. In het Sensorlab vertelden o.a. Paul Kootwijk en Marcel Gerrits van Prorail over de nieuwste mogelijkheden om onderhoud te voorspellen op het spoor en omliggende objecten.

Het was een geslaagde ochtend waarin de aanwezigen een indruk hebben gekregen van de huidige projecten, uitdagingen en mogelijkheden van de toekomst en het eventueel nog ‘braakliggend terrein’!

Wil je meer weten over Fieldlab CAMINO? Neem dan contact op met Ruben Ogink, Projectleider World Class Maintenance.

Openingspresentatie CAMINO

Presentatie Machine learning voor Watermanagement RTC Almelo

Presentatie Virtueel modelleren Stuw de Haandrik 

Presentatie Camino Rail