Zeelandbrug
22 juli 2021

Gestructureerd aan de slag met conditiemonitoring

Wat hebben een Rijksmonument en voorspelbaar onderhoud met elkaar te maken? In het geval van de Zeelandbrug alles. Dit imposante staaltje infrastructuur is namelijk niet alleen een belangrijke verbinding voor verkeer, maar is in 2015 ook uitgeroepen tot monument. Ten tijde van deze gebeurtenis begonnen vragen te spelen bij de provincie Zeeland: er zijn nog geen impactvolle storingen geweest, maar wat als dat wel gebeurt? Dan zijn de gevolgen groot. Samen met assetbeheerder Istimewa besloot de provincie te onderzoeken wat voorspelbaar onderhoud voor hen kan betekenen. In 2019 sloten ze zich in dit kader aan bij CAMINO.

“Het ultieme doel is om het onderhoud aan de Zeelandbrug volledig voorspelbaar te maken. Maar voordat we daar zijn, hebben we nog een heleboel kleinere doelen die we eerst willen behalen.” – Pieter van ’t Westeinde, Istimewa

Aan het woord is Pieter van ’t Westeinde, Maintenance Manager bij Istimewa. Hij vertelt hoe de ambities van de proeftuin zijn vastgesteld: “Istimewa verzorgt al 40 jaar het onderhoud van assets van de provincie Zeeland. Traditioneel gezien voeren we op afgesproken tijdstippen inspecties uit. Voor de Zeelandbrug willen we nu gaan onderzoeken wat de mogelijkheden van conditiemonitoring zijn. Dat is echter een enorm breed onderwerp. Om de doelen behapbaar te maken, hebben we in drie stappen onze focuspunten geselecteerd.”

Reindert Hoeksema, Maintenance Engineer bij Istimewa, legt de stappen uit: “We zijn begonnen met uiteenzetten uit welke onderdelen de brug bestaat. Vervolgens hebben we op elk onderdeel een risicoanalyse uitgevoerd. Welk onderdeel geeft het vaakst storingen? Wat zijn de gevolgen van een storing? En wat is interessant om te voorspellen? Zo bleek dat we veel storingen hadden door vervuiling van de camera’s, maar dat is niet interessant om te monitoren. Terwijl als er iets misgaat met de hoofdbeweging van de brug – bijvoorbeeld in de elektrische aandrijving of tandwielkasten – de gevolgen groot zijn. Daarom kozen we ervoor om op die onderdelen te focussen in de proeftuin.”

Pieter vervolgt: “De volgende vraag is wat voor data je wilt verzamelen. Natuurlijk kun je een object helemaal volplakken met sensoren, maar de data die je daarmee ophaalt moet je ook allemaal interpreteren. Het is beter om dit stap voor stap te doen. Door met een smal gebied te beginnen, is het veel makkelijker om af te bakenen waar een storing vandaan komt. Deze werkwijze is ideaal om ervaring op te doen met de werking van sensoren en datamodellen.”

Over de Zeelandbrug
De Zeelandbrug is in 1965 gebouwd. Deze brug over de Oosterschelde verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duivenland. Met een totale lengte van 5022 meter was de Zeelandbrug bij oplevering de langste van Europa. Per dag rijden er zo’n 10.000 auto’s over de brug. Per jaar gaat de brug bijna 4000 keer open voor zo’n 20.000 boten. In 2015 is de Zeelandbrug uitgeroepen tot Rijksmonument.

Gestructureerd innoveren

Om de stap naar voorspelbaar onderhoud meteen goed te zetten, is World Class Maintenance bij het project betrokken. Imco Flipse, Themabeheerder natte infrastructuur bij de provincie Zeeland:

“World Class Maintenance, en in dit geval CAMINO, heeft al ervaring met conditiemonitoring in andere proeftuinen. In de loop der tijd hebben ze een structuur ontwikkeld die past bij dit soort innovaties. Die gebruiken ze nu bij ons om het proces in goede banen te leiden. Met innoveren kun je makkelijk de kluts kwijtraken door alle mogelijkheden die er zijn, maar CAMINO helpt ons dat eruit te filteren.” – Imco Flipse, provincie Zeeland

Tegelijkertijd betekent innoveren ook dat je open moet staan voor nieuwe ideeën. Reindert: “Ondanks dat CAMINO zulke projecten al vaker heeft begeleid, krijgen we alle vrijheid in de keuzes die we maken. Bijvoorbeeld over de sensoren die we gebruiken. CAMINO kent de leveranciers waar ze eerder mee hebben samengewerkt. Toch mogen we zelf onderzoeken en beslissen waar we voor gaan. Deze vrije vorm van denken is voor mij belangrijk in het proces. We hebben wel structuur, maar daarbinnen is genoeg ruimte voor nieuwe ideeën.”

Goede teamgeest

Innoveren in een Fieldlab betekent samenwerken met andere partijen. Juist dat bevalt het team van de Zeelandbrug goed. Reindert: “Ik merk dat we dankzij de samenwerking met verschillende partijen heel veel kennis in huis hebben. Mensen weten waar ze over praten. Maar dat niet alleen: we vinden het vooral allemaal leuk om hierbij betrokken te zijn. Hierdoor is de teamgeest erg positief. Dat levert niet alleen een prettige werksfeer op, maar zorgt er ook voor dat we dit echt samen willen doen. Iedereen pakt het serieus en ambitieus aan. Ik weet zeker dat dit ons gaat helpen om onze doelen te behalen.”

Lessen

Hoewel niemand de uitkomst van een proeftuin kan voorspellen, is één ding zeker: je leert er altijd iets van. Dat begint al bij het onder de loep nemen van je huidige werkwijze. Imco: “Vanuit de provincie houden we al jarenlang dezelfde onderhoudsstrategie voor de Zeelandbrug in stand. Uit de risicoanalyse bleek dat de prioriteiten hierin niet altijd logisch zijn. Zo laten we de leuning van de brug elk jaar schilderen, maar besteden we weinig aandacht aan sommige kritische onderdelen. Dat terwijl de Zeelandbrug voor de provincie ontzettend belangrijk is: voor de mobiliteit van inwoners, maar ook voor het toerisme. Een grote storing zou enorm veel schade opleveren.”

Ook qua aanpak heeft het team van de Zeelandbrug al een les die ze graag aan anderen doorgeven.

“We pakken dit project stap voor stap aan. Die structuur is ontzettend belangrijk. Je kunt wel wat slimme mensen bij elkaar zetten, maar als die geen richting krijgen behaal je ook geen resultaat. CAMINO staat echt voor het volgen van een proces. Bij elke stap analyseren we wat het oplevert. Dat houdt het behapbaar. Ook qua investering. Met een relatief klein budget, kunnen we toch al veel ervaring opdoen.” – Pieter van ’t Westeinde, Istimewa

In de tweede helft van 2021 begint de proeftuin Zeelandbrug met het verzamelen van data. Na het voorbereidingstraject is dit de eerste concrete stap richting conditiemonitoring.

Betrokken partijen
• HZ University: kennis- en onderzoeksinstituut
• Istimewa: assetbeheerder en onderhoudsexpert
• Provincie Zeeland: assetowner en kartrekker
• World Class Maintenance: projectbegeleider en aanjager