29 maart 2022

Met 112 trams, 166 metro’s, 417 kilometer rails en 830 wissels heeft Rotterdams openbaar vervoerder RET een groot scala aan assets. Via al die assets vervoeren ze zo’n 650.000 reizigers per dag. Het is daarom essentieel dat ze goed werken. Sinds 2 jaar onderzoekt de RET wat voorspelbaar onderhoud hierin voor hen kan betekenen. Manager Assetmanagement Martijn de Langen vertelt over de stappen die de RET zet en over de samenwerking met Fieldlab CAMINO.

“Twee jaar geleden zijn we bij de RET gestart met het initiatief voorspelbaar onderhoud. Het doel is om te ontdekken wat datagedreven assetmanagement voor ons betekent. Binnen het programma hebben we drie pijlers: het zoeken van onze eigen koers, het vormgeven van de toekomst en samen leren en experimenteren. Binnen het initiatief werken collega’s in kleine teams aan experimenten rondom voorspelbaar onderhoud. Wat succesvol blijkt, schalen we op. En wat niet succesvol is, geldt als een les voor de volgende keer.”

Van correctief naar voorspellend

“De manier van onderhoud uitvoeren is in de jaren hiervoor al flink veranderd. Waar we voorheen enkel correctief – als er iets kapot is – of preventief werkten, kwam daar afgelopen tijd ook conditiegebaseerd onderhoud bij. Met onze wissels behalen we hier goede resultaten mee. Voorspelbaar onderhoud is de volgende stap. Daarbij kijken we vanuit drie perspectieven: de prestaties van assets, de technologie die we nodig hebben en de mensen in de organisatie.”

Experimenteren

“Wat ik heel belangrijk vind als het gaat om smart maintenance, is om het gewoon te doen. Je kunt veel tijd steken in onderzoek, maar je weet pas of iets voor je werkt als je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat.

Voor nu zijn we wel kritisch in de projecten die we opstarten. Zo kiezen we vooral voor assetgroepen met een hoog potentieel en een lage complexiteit. Die zijn ideaal om mee te beginnen. Collega’s kunnen er makkelijk mee aan de slag en de kans op succes is relatief groot. Een aantal van deze experimenten vinden plaats in de praktijk via onze ‘slimme tram’.”

Succesvolle businesscase

“Eén van de experimenten die we hebben uitgevoerd, was rondom de tandwielkasten van de trams. In deze tandwielkasten hebben we sensoren geplaatst om de trillingen te meten. Ook hielden we data bij over de olie. Aan de hand van deze gegevens onderzochten we of we ons onderhoudsregime konden aanpassen. Dat bleek zo te zijn. Inmiddels zijn we bezig om deze technologie verder uit te werken en op te schalen. We verwachten hiermee zo’n 400.000 euro per jaar te besparen. Dat maakt het een positieve businesscase.”

Meer dan KPI’s

“Een goede businesscase is voor ons niet de enige reden om bezig te zijn met smart maintenance. Ik geloof namelijk dat we niet meer om deze ontwikkeling heen kunnen. Is het bij de RET op dit moment objectief gezien nodig om voorspelbaar onderhoud te doen? Nee, want we halen onze KPI’s ook met onze huidige manier van werken. Maar als we naar de toekomst kijken, dan hebben we simpelweg geen keuze. En dus is het beter om er nu mee aan de slag te gaan, dan om nog langer af te wachten.”

Stuk van de puzzel

“Hoewel we binnen de RET al stappen zetten rondom voorspelbaar onderhoud, merkte ik dat het als individueel bedrijf vrijwel onmogelijk is om alle kennis in huis te hebben. Daarom zocht ik een partner om mee samen te werken. In mijn zoektocht zag ik vooral partijen die – net als wij – maar een deel van de puzzel hebben, zoals sensorproducenten of adviesbureaus. Tot ik CAMINO tegenkwam. Dat sprak me meteen aan. In deze club zitten zoveel partijen dat we samen de puzzel compleet kunnen maken. Ik merk nu al dat we ons bij RET aan de ervaring van bijvoorbeeld ProRail kunnen optrekken.”

Kennis uitwisselen

“Wat ik verder fijn vind aan CAMINO, is dat er een infrastructuur ligt om kennis uit te wisselen. Natuurlijk kun je zelf partijen vinden om mee samen te werken. En dat doen we ook. Maar in CAMINO verloopt dit allemaal gestructureerd. Daardoor leren we veel van elkaar. Daarnaast ervaar ik de mindset van het programma als heel prettig. Iedereen staat er positief in. We voelen allemaal hoe belangrijk de ontwikkeling is die we aanjagen. Daardoor zet iedereen zijn beste beentje voor.”

Tot slot geeft Martijn aan dat hij niet alleen kennis wil halen bij CAMINO, maar ook wat wil brengen aan de andere leden. Zo heeft RET veel ervaring met het managen van de veranderkant onder medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Martijn via mdelangen@ret.nl.

Heb je vragen over CAMINO of denk je erover om je aan te sluiten? Stuur dan een mail naar projectleider Ruben Ogink via ro@worldclassmaintenance.com.