Sluis Eefde
19 februari 2021

Begin vorig jaar is de proeftuin Sluis Eefde afgerond. Na twee jaar van samenwerken, onderzoeken en verbeteren waren er veel lessen over Smart Maintenance om mee te nemen richting de toekomst. Ook voor Rijkswaterstaat. Om het opgebouwde momentum vast te houden, pakten ze meteen door met nieuwe projecten rondom conditiemonitoring. Dinant Schippers, adviseur assetmanagement bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland, vertelt over de vervolgstappen die ze in de regio hebben gezet.

“Van Sluis Eefde hebben we veel geleerd over data om de conditie van de sluizen en gemalen te meten. Toen het project afliep, besloten we om samen met onze prestatieaannemer BAM een spin-off te gaan doen. We kozen ervoor om dit te doen met de sluizen bij Delden en Hengelo. Beide zijn recent gerenoveerd, en waren al voorzien van sensoren. De data die we uit deze sensoren ophalen, brengen we samen op ons onderhoudsdashboard ADAPT. Hierop staat gedetailleerde informatie over de belangrijkste ingrediënten voor conditiemonitoring, zoals trillingen, temperaturen en energieverbruik.”

Storingen voor zijn

“We maken inmiddels een half jaar gebruik van het onderhoudsdashboard. In die periode hebben we al 3 ernstige storingen kunnen voorkomen. Bij één daarvan signaleerden we op het dashboard een overbelasting van de gemalen. Dat zagen we bijvoorbeeld aan een hogere trillingsniveau en hogere temperaturen in het gemaal.

Om te onderzoeken wat er aan de hand was, zijn er duikers op de sluis afgestuurd. Zij zagen dat er grote stenen en stukken kunststof in de zuigmond waren gekomen. Hadden we dit niet op tijd opgemerkt, dan was de schade niet te overzien.”

Dinant Schippers: “Dankzij ons onderhoudsdashboard wisten we in een half jaar 3 storingen te voorkomen”

Investering terugverdiend

“In een ander geval zagen we in de data dat de temperatuur van een pomp opliep. Na onderzoek ter plaatse bleek dat de koelmotor stuk was. Die hebben we toen vroegtijdig vervangen. Juist dit zijn de momenten waarop voorspelbaar onderhoud het verschil maakt. De waterhuishouding in het Twentekanaal luistert heel nauw. Als er een pomp uitvalt, is de waterdoorloop meteen ontregeld. Bij een echte calamiteit zouden we een noodgemaal moeten plaatsen. Een dure operatie die we wisten te voorkomen door slim gebruik te maken van data. In het half jaar dat we het onderhoudsdashboard gebruiken, hebben we de investering al terugverdiend.”

“Juist dit zijn de momenten waarop voorspelbaar onderhoud het verschil maakt.”

Sluis Eefde

Voorspelbaar onderhoud 2.0

“Op het moment is voorspelbaar onderhoud voor ons nog dat we op afstand onze assets monitoren. Als er een meting boven de drempelwaarde komt, krijgen we een melding. Mijn ambitie is om dit voorspellende naar een hoger niveau te tillen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het inzetten van een Digital Twin, die voorspelt wat alle parameters doen onder normale omstandigheden. Dat plaatje leg je naast de werkelijke data uit het asset. Als ze met elkaar corresponderen verloopt alles zoals het hoort. Wijkt er iets af, dan is dit een goede voorspeller voor toekomstig onderhoud. Het grote voordeel van zo’n Digital Twin is dat je het toe kunt passen op complexe systemen, zoals de complete sluis inclusief pompen en gemalen.”

Doorpakken op momentum

“De deelname aan Fieldlab CAMINO heeft bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland echt gezorgd voor een pragmatische kijk op assetonderhoud. Natuurlijk heb je mensen nodig die dit in zich hebben, maar ik merk dat we nu een goed momentum hebben. Daar wil ik op door blijven pakken. Het belangrijkste is dat we gewoon blijven DOEN. Niet elke eerste versie werkt optimaal in de praktijk, maar we leren er wel enorm veel van. Van daaruit optimaliseren we verder. Naar mijn mening is dat de enige route om datagedreven assetmanagement echt op de kaart te zetten.”

Heb je vragen over voorspelbaar onderhoud of ben je benieuwd wat Fieldlab CAMINO doet op het gebied van Smart Maintenance? Neem dan contact op met Ruben Ogink, projectleider van Smart Maintenance Fieldlab CAMINO.