16 oktober 2020

De ontwikkelingen rond corrosie onder isolatie en de meest effectieve manier om dat te beheersen blijven in de schijnwerpers staan. Bij asset owners, maar ook in de isolatiebranche en bij toezichthouders staat het onderwerp volop in de belangstelling. In dit blog gaan we verder in op de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden sinds de vrijgave van de projectresultaten van de CUI-werkgroepen en van de Best Practice voor risicogebaseerd CUI management in maart 2020.

Recente ontwikkelingen

Na ontwikkeling van de Best Practice voor risicogebaseerd CUI management is deze door ruim 28 bedrijven opgevraagd en geheel of gedeeltelijk toegepast als uitgangspunt of als hulpmiddel om de al toegepaste werkwijze aan te scherpen. De respons die we hebben ontvangen, heeft geleid tot enkele wijzigingen die in de update best practice zijn verwerkt die vanaf eind augustus via deze website beschikbaar is gesteld. Samen met de bedrijven die hebben geholpen de best practice te ontwikkelen, zijn al meer dan 40 bedrijven bekend met de best practice en de bijbehorende tools. Bovendien is er vanaf het begin ook belangstelling van organisaties als VNCI, vakorganisaties als ION en KINT en “last but not least” de toezichthoudende organisaties.

De projectresultaten zijn in (virtuele) bijeenkomsten besproken met o.a. Deltalinqs, EFC (European Federation for Corrosion) werkgroep 15 (die de EFC55 heeft ontwikkeld), iTanks (Breakout café) en een apart BRZO-event in mei. Samengevat hebben we ondanks de impact van corona voortgang geboekt op relevante fronten bij het bekend maken van de projectresultaten binnen én buiten Nederland.

De 3 belangrijkste tips om risico COI te beheersen

  1. Zorg ervoor dat de toegepaste beoordeling van risico’s in lijn is met het wettelijke kader. Dit om een eenduidig referentiekader te hebben en géén appels met peren te vergelijken bij zo’n belangrijk onderwerp als het beheersen van kritische risico’s.

  2. Zorg dat je als bedrijf een plan hebt dat gebaseerd is op continue aandacht voor dit onderwerp, in plaats van vast te houden aan de illusie “middels een éénmalige investering het probleem van tafel te willen hebben”.

  3. Doe het samen met alle medewerkers die van belang zijn bij inspectie, onderhoud en operations en wissel ervaringen uit. Om COI te beheersen is typisch een aanpak nodig vanaf ontwerp tot en met vervanging (ervaringen terugkoppelen), “from cradle to grave”. En van die ervaringen moeten ook anderen (isolatie contractors, schildersbedrijven) op de hoogte worden gesteld (CINI standaards, verfspecs en applicatiespecs).


Figuur 1: Laat het kind niet uit de snavel vallen door verkeerde ontwerp keuzes.

 

De Best Practice in het nieuws

Safety Delta Nederland (SDN) gaat zich richten op de ontwikkeling van innovatieve veiligheidsconcepten voor BRZO-bedrijven. Er wordt een SDN Kenniscentrum ingericht waar alle belanghebbenden kennis over veiligheid kunnen halen en brengen. Verder wordt gestart met innovatie- en onderzoekstrajecten op de onderwerpen corrosie onder isolatie, lekdetectie en menselijk handelen. Sinds eind 2016 werken overheid, (petro)chemie en wetenschap al samen in het programma Duurzame Veiligheid 2030.

Publicaties

Vakblad Pomp
NVDO Vakblad Asset Management
WCM e-magazine
Safety Delta Nederland via het speciaal ontwikkelde SDN kennisplatform
ION (Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland)
YouTube

WCM project Corrosie onder isolatieWebinars

Corrosion radar webinar
STORK COI webinar
WCM COI webinar
NVDO COI webinar
iTanks breakoutsessie

Agenda voor de komende periode

Veel gestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar kan ik de best practice met de bijbehorende tools downloaden?

De best practice is als PDF gratis te verkrijgen via de WCM webshop. Na de bestelling is de PDF te downloaden. De tools zijn IN de PDF verwerkt in de vorm van als bijlage ingesloten bestanden. Deze komen beschikbaar door op één van de links in het hoofdstuk Bijlage 2 te klikken.

Wordt in de WCM degradatiemodule rekening gehouden met stoom tracing die bij lekken een nadelige invloed heeft?

Ja, dat is verwerkt in de module waarin de conditie van de isolatie beoordeeld moet worden. In het geval er sprake is van een lekkende stoomtracing is conditieniveau 6 van toepassing, wat betekent dat er uitgegaan wordt van voortdurende inlek van vocht wat vanzelfsprekend leidt tot de corrosiesnelheid die bij die proces temperatuur van toepassing is.

Is de best practice flexibel toepasbaar?

Ja, het uitgangspunt is vanaf het begin geweest om te komen tot het delen van de best beschikbare ervaringen, niet om een norm te schrijven. Dit laatste zou ertoe leiden dat bedrijven die al een werkwijze hebben, die dan weer opnieuw zouden moeten definiëren. Het belangrijkste is de eigen werkwijze eens tegen het licht te houden zodat daar, waar risico’s onvoldoende beheerst worden, deze gericht aan te pakken.

Kan ik bij “coating product” veronderstellen dat hedendaagse coatings allemaal bewezen en getest zijn?

Ja, wanneer dat tenminste blijkt uit een certificaat dat op de productkwaliteit van toepassing is. Er is op dit moment nog geen praktijkervaring beschikbaar waaruit blijkt dat een bepaalde combinatie van productkwaliteit en voorbereiding de combinatie ongeschikt maakt voor gebruik onder isolatie.

Wat wordt bij “coating bescherming” bedoeld met compleet, conserveerbaarheid 50/80%?

Hier wordt het percentage van het totale oppervlak bedoeld wat, als gevolg van de bereikbaarheid, volledig door de coating bedekt kan worden.

Is er een Engelstalige versie beschikbaar?

Nee, momenteel nog niet. Er is interesse om het projectresultaat als Best Practice aan de EFC te koppelen. Daar is in de nieuwe EFC55 al in voorzien. Wanneer dit gaat spelen zal een Engelstalige versie beschikbaar komen.

 

Auteur: Geert Henk Wijnants, WCM projectgroep CUI, Principal Integrity Consultant Stork Asset Management Technology

 

Corrosie onder isolatie