Alle gevalideerde kennisproducten uit het project Corrosie onder Isolatie staan op ons kennisplatform WCM Vector

WCM project Corrosie onder isolatie

Oplossingen voor een omvangrijk faalmechanisme in de procesindustrie 

Procesindustrie bestrijdt gezamenlijk onzichtbare vijand

Corrosie onder Isolatie is een degradatiemechanisme dat optreedt bij geïsoleerde leidingen en apparaten in het temperatuurbereik van ca. 0 tot 150 graden C. Het is een lastig te beheersen fenomeen, omdat de locaties waar het optreedt lastig te detecteren zijn. Ook is de snelheid van degradatie afhankelijk van vele factoren en moeilijk te voorspellen. Correctieve actie is gemiddeld genomen noodzakelijk na 20 – 30 jaar bedrijf, de spreiding is groot en het is één van de grote bedreigingen voor de bestaande assets van onze hedendaagse industrie. CUI komt voor in de gehele wereldwijde procesindustrie, maar beperkt zich daar niet toe. Potentieel kan de degradatie van stalen leidingen en andere apparatuur door CUI leiden tot grote incidenten ten gevolge van integriteitsverlies. Om dat te voorkomen worden miljarden vergende correctieve maatregelen genomen.

Voorkoming en detectie van Corrosie onder Isolatie

Om corrosie onder isolatie te voorkomen en/of beter op te sporen heeft WCM met een groep bedrijven een gezamenlijk project opgepakt. Het project CUI beoogt het voorkomen van calamiteiten door selectie van geschikte coatings (samenhang tussen systeemkeuze, de wijze van aanbrengen en de condities waaronder aangebracht wordt) en tijdige detectie van corrosie onder isolatie door adequate non destructive testing (NDT) technieken en inspectie monitoring systemen. Deze drie elementen behoren onlosmakelijk bij elkaar en dragen gezamenlijk bij aan het beheersen van de risico’s op grote calamiteiten ten gevolge van CUI.

De brede vertegenwoordiging van kennisdragers en probleemeigenaren in het project heeft de unieke kans geboden om dé best practices voor CUI te selecteren. Het project opent daarmee mogelijkheden om effectiever te inspecteren dan nu gebruikelijk. Omdat ook de overall kosten naar verwachting lager zullen uitvallen, ontstaat een win-win ten aanzien van integriteit van de installaties.

Best practices

Het project “Voorkoming en detectie van corrosie onder isolatie” heeft industriële best practices opgesteld waarmee CUI nauwkeuriger en voorspelbaarder is vast te stellen. Deze best practices omvatten drie onderdelen: non destructive testing (NDT), Coating en Risk Based CUI beslismodellen. De regiegroep van het project (met o.a. Shell, BASF, Borealis, Sabic, OCI, BP, Sitech, Stork en Temati) formuleerde deze drie speerpunten om CUI in de toekomst beter te kunnen managen. Asset owners en experts uit verschillende vakgebieden werkten in drie werkgroepen naar praktische en toepasbare oplossingen toe, op basis van bestaande kennis en methoden die de industrie nu gebruikt.

Corrosie onder isolatie Corrosie onder isolatie

Resultaten CUI project: Ontwikkelen van een RBI (Risk Based Inspections) methodiek

Drie werkgroepen leverden drie soorten resultaten op:

  • Een praktisch bruikbaar en economisch verantwoord selectie-instrument om NDT-technieken te kunnen selecteren die zonder verwijderen van de isolatiebeplating voldoende betrouwbaar de degradatie van het basismateriaal kunnen vaststellen.
  • Een praktisch bruikbare richtlijn welk coatingsysteem, binnen welke randvoorwaarden, voldoende bandbreedte voor bescherming biedt en welke standtijden tegen welke kosten die bescherming bieden.
  • Een praktisch bruikbaar beslismodel om het meest kosteneffectieve scenario vast te stellen waarmee CUI binnen de gestelde risicoband wordt gerealiseerd.

Dit zorgt samen voor door de industrie geaccepteerde best practices die de industrie kan gebruiken om beter te bepalen óf er corrosie is opgetreden, wanneer en waar dit te verwachten is en hoe inspecties het beste uitgevoerd kunnen worden. Hiermee kan een significante bijdrage geleverd worden aan het beter managen van deze specifieke vorm van corrosie. De expliciete overtuiging is dat daarmee het potentiële risico vermindert en daardoor ook het veiligheidsimago van de industrie verbetert.

Downloads resultaten: Rapportage, tools en presentaties CUI project

De set van praktische tools, die is ontwikkeld om corrosie onder isolatie beter te kunnen managen, is beschikbaar voor de branche. Onderstaand vind je de inhoudelijke tooling waarmee bedrijven het eigen Corrosie onder Isolatie-project op kunnen starten: de HLS rapportage Best Practice voor Risk-Based CUI-management, de benodigde Excel tools, presentaties en een zelfanalysetool CUI.

Deze door DI-WCM ontwikkelde Zelf-analysetool CUI is in nauwe samenwerking met partners samengesteld en is gebaseerd op het internationaal erkende “Best Practice” ontwikkeld door het European Federation Of Corrosion (EFC). De doelstelling van deze tool is om een goed inzicht te verkrijgen hoe er breed in de organisatie omgegaan wordt met de CUI problematiek.

 

2023.12.14 Presentaties laatste kwartaalbijeenkomst van het met RVO subsidie gefinancierde 2-jarige WCM innovatieproject ‘Duurzame GRIP op COI’:

Genoemde informatie tijdens laatste kwartaalbijeenkomst: 

 

Werkgroepen CUI-project

Werkgroep Non Destructive Testing (NDT)

Doel: een praktisch bruikbaar en economisch verantwoord selectie-instrument ontwikkelen om NDT-technieken te kunnen selecteren die zonder het verwijderen van de isolatiebeplating voldoende betrouwbaar de degradatie van het basismateriaal kunnen vaststellen.

Deliverables: de werkgroep heeft geïnventariseerd welke NDT-technieken er zijn om de conditie van het basismateriaal van buitenaf betrouwbaar te beoordelen. Hoe betrouwbaar is een techniek, welke kosten en randvoorwaarden komen er bij kijken? Het selectieschema moet door de hele procesindustrie omarmd worden.

Werkgroep Coatings voor Corrosie onder Isolatie

Doel: een praktisch bruikbare richtlijn opstellen die aangeeft welk coatingsysteem binnen welke randvoorwaarden voldoende langdurige bescherming van het basismateriaal biedt, afgezet tegen de kosten die dergelijke systemen met hun applicatie vragen.

Deliverables: de werkgroep heeft onderzocht welke coatings(methoden) er zijn. Vervolgens vastgesteld aan welke randvoorwaarden voldaan moet worden om een bepaalde standtijd te behalen en hoe groot de spreiding in de bescherming kan worden. Uiteraard zijn vervolgens de integrale kosten van zo’n systeem afgezet tegen de standtijd van de bescherming. De werkgroep inventariseerde ook welke klassen van restlevensduur door de asset owners gewenst zijn.

Werkgroep Risk Based CUI Management

Doel: een praktisch bruikbaar beslismodel ontwikkelen om het meest kosteneffectieve scenario vast te stellen waarmee CUI binnen de gestelde risicoband wordt gemanaged. Met andere woorden er dient dus vastgesteld te kunnen worden welke factoren de risico’s van CUI beheersen en met welke methoden de kans op falen beter beheerst kan worden.

Deliverables: De werkgroep is uitgegaan van een methode van prioriteren zoals die ook gebruikt wordt bij risk based inspections, zoals gebruikelijk voor interne corrosiemechanismen (bijvoorbeeld: EN 16991). Eerst zijn de consequenties van falen vastgelegd in een ranking en vervolgens is aan de hand van de mate van aanwezigheid van faalfactoren en de meetbaarheid hiervan de kans op falen vastgelegd. Daaruit is een inspectie- en monitoring regime gedestilleerd. Voor de opbouw van dit managementsysteem gebruikt de werkgroep de ISO-standaard die in de industrie al bekend is.

Duurzame Veiligheid 2030

Dit initiatief van WCM en de regiegroep wordt gesteund door de VNCI, de VIB en de Vereniging ION. Het project CUI is één van de Safety Deals van het landelijke programma Duurzame Veiligheid 2030 en ontvangt financiële steun van RVO.

Looptijd

2015 – heden

Alle gevalideerde kennisproducten uit het project Corrosie onder Isolatie staan op ons kennisplatform WCM Vector
Contactpersoon:

Ferry Visser
+31 (0) 6 19 28 82 56
Heeft u een vraag?

Projectpartners

BASF Borealis Group Cuijpers Services BV DOW Benelux B.V. DSM FLUOR ION Kennis- en Innovatiecentrum KicMPi KINT OCI Nitrogen Sabic Sitech Stork a Fluor Company TEMATI VENKO VNCI World Class Maintenance