Waterschap Vechtstromen Stuw de Haandrik
18 mei 2020

Waterschap Vechtstromen in Twente was als één van de eerste partijen betrokken bij Fieldlab CAMINO. Inmiddels is de eerste proeftuin rondom stuw De Haandrik succesvol afgerond en staan plannen om de opgedane kennis toe te passen in andere stuwen klaar. Stefan Nijwening, kennis- en innovatiemanager bij Waterschap Vechtstromen, vertelt over zijn ervaringen met het Fieldlab.

Stefan werkt sinds 5 jaar bij Waterschap Vechtstromen. Dit waterschap in het oosten van Nederland is verantwoordelijk voor schoon, voldoende en veilig water voor zo’n 800.000 inwoners van Twente, Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe. Eén van de grootste uitdagingen van de regio ligt in het beheersen van de droogte en watertekorten, waar het hoger gelegen land in het oosten de afgelopen jaren steeds vaker mee te maken heeft.

Veranderopgaven

Dat zijn echter niet de enige opgaven waar Waterschap Vechtstromen voor staat. Stefan:

“Om ook op de langere termijn ons werk goed te kunnen doen investeren we in innovatie, introduceren we assetmanagement in onze organisatie en werken we aan digitale transformatie. In Fieldlab CAMINO komen deze drie veranderopgaven samen. Door samen met kennisinstellingen en bedrijven in praktijkgerichte proeftuinen van nieuwe, slimme methoden en technieken toe te passen, krijgen we een beter beeld van de prestaties, risico’s en kosten van het onderhoud van onze infrastructuur. Zo kunnen we beter afwegingen maken en op termijn een hoop geld besparen.”

Vervangen of repareren?

Waterschap Vechtstromen was vanaf het begin nauw betrokken bij Fieldlab CAMINO. Met stuw De Haandrik in de Vecht als eerste proeftuin voor smart maintenance, ging het waterschap voortvarend aan de slag. Stefan:

“Stuw De Haandrik is één van onze oudere waterwerken. Met een leeftijd van ruim 100 jaar was onze grote vraag in welke staat hij verkeerde. Moeten we de stuw op korte termijn volledig vervangen, of kunnen we de levensduur met gerichte maatregelen nog verlengen? Gelukkig bleek – mede door de in het Fieldlab opgedane inzichten – dat laatste het geval. De nodige reparaties zijn uitgevoerd en de stuw functioneert weer naar behoren.”

Learning by doing

Waterschap Vechtstromen was ook voor Fieldlab CAMINO al gewend om in proeftuinen te werken. Stefan:

“In proeftuinen brengen we de denk-, ontwikkel- en doe-kracht van overheden, kennisinstellingen en innovatieve bedrijven bij elkaar. Samen werken we aan praktische oplossingen voor concrete vraagstukken en proberen we nieuwe technieken en werkwijzen uit. Gewoon in de praktijk, ‘learning by doing’. Met als resultaat sneller leren van elkaar en een toenemende kans op succes.”

Pilotfase ontstijgen

De proeftuin rondom stuw De Haandrik is inmiddels afgerond en er wordt gewerkt aan een plan van aanpak om deze uit te breiden. Doel is om real time maintenance toe te passen op alle stuwen in de Vecht. Wat zijn de belangrijkste lessen die Stefan mee wil nemen?

“Een van de dingen die ik heb geleerd, is om vooraf beter na te denken hoe je later de pilotfase gaat ontstijgen. Hoe schaal je de kennis die je in de proeftuin opdoet op naar brede toepassing in het primaire proces? Daar gaan we nu meer op focussen.”

“Verder moet je samenwerken in proeftuinen vooral leuk en interessant maken. Bijvoorbeeld door de betrokken collega’s zoveel mogelijk te ontlasten met de administratieve kant van het proces, door te werken met allerlei creatieve werkvormen en door te investeren in mooie technieken. Maar ook door studenten te betrekken in de proeftuin en soms wat pers en publiciteit te genereren. Dat maakt het allemaal leuker en leerzamer voor mijn collega’s. Hun enthousiasme draagt straks bij aan het opschalen en toepassen van de geleerde lessen elders in onze organisatie en ons werkgebied.”

Wil je meer weten over de samenwerking tussen Fieldlab CAMINO en Waterschap Vechtstromen? Neem dan contact op met Ruben Ogink