Zeelandbrug geopend
26 januari 2022

De Zeelandbrug is één van de bekendste bruggen van ons land. Niet alleen vanwege de afmetingen – ruim 5 kilometer lang – maar ook omdat de brug ontzettend belangrijk is voor de doorstroming van verkeer. Is er een probleem met de Zeelandbrug, dan moeten automobilisten een flinke omweg maken. Des te belangrijker is het om storingen te voorkomen. Met die opdracht ging proeftuin de Zeelandbrug daarom aan de slag. Thijs Verbeek, projectbegeleider van de proeftuin, geeft een update.

De derde fase van de proeftuin is afgerond. Hoe is deze verlopen?

“Heel soepel. We zijn gelukkig geen grote obstakels tegengekomen. Wel hebben we deze fase besloten om de onderzoeksvraag anders in te steken. Aan het begin van het project stond het voorkomen van storingen centraal. Maar in de praktijk blijkt dat de Zeelandbrug weinig storingen kent. Nu focussen we ons daarom op het beter voorspellen van onderhoud. Dit strookt ook met het doel van de provincie: sober en doelmatig onderhoud uitvoeren.”

Waarom is het belangrijk om dit onderhoud te voorspellen?

“Allereerst moet de provincie voldoen aan wet- en regelgeving. Ook doorstroming van verkeer is een belangrijke pijler. Voorspelbaar onderhoud maakt beide makkelijker en betrouwbaarder. En als je het hebt over smart maintenance, kom je automatisch uit bij duurzamer onderhoud. Als je namelijk precies weet wanneer je een onderdeel het beste kunt vervangen, verspil je geen grondstoffen. Overigens gelden deze doelen niet alleen voor de Zeelandbrug, maar voor alle infrastructuur van de provincie. De resultaten van deze proeftuin hebben straks dus een veel bredere toepassing.”

Wat is de grootste vooruitgang die jullie hebben geboekt?

“Het plaatsen van de sensoren was voor iedereen een mooie mijlpaal. Samen met IFM hebben we trillingssensoren en temperatuursensoren voor de olie en lagers geïnstalleerd. De data van deze sensoren gaan we verrijken met data die al beschikbaar is. Bijvoorbeeld over het energieverbruik, het verkeer en het weer. Momenteel zijn die gegevens alleen nog los van elkaar beschikbaar. De volgende stap is om ze te gaan combineren, zodat we alles in één dashboard kunnen bekijken.”

Hebben jullie al eerste conclusies getrokken uit de data die nu binnenkomt?

“Ons huidige doel is om eerst een normaalwaarde te creëren van het gedrag van de brug. Dat doen we door de data van een heel jaar aan brugopeningen bij elkaar te leggen en hier een gemiddelde uit te halen. Zodra je die normaalwaarde hebt, kun je afwijkingen gaan ontdekken. De reden om naar een heel jaar te kijken, is om data te krijgen uit alle jaargetijden en onder verschillende weersomstandigheden. We zien nu bijvoorbeeld al dat de windrichting invloed heeft op het energieverbruik bij de brugopeningen. Dat vermoeden was er al en de data bewijst dit.”

Welke doelen hebben jullie voor de volgende fase?

“In de vierde leercyclus willen we het beheerplan gaan bekijken. Op welke informatie baseer je je onderhoudskeuzes? Zodra we het normaalprofiel hebben, kunnen we gaan kijken naar de signalen van degradatie. Die hebben we nodig om de uiteindelijke onderhoudsstrategie te ontwikkelen. Terwijl we wachten op de data van de brugopeningen voor de normaalwaarde, zijn er gelukkig nog genoeg andere dingen te doen. Zo gaan we met monteurs en objectbeheerders praten om de data in perspectief te plaatsen en brengen we de komende maanden de data-architectuur en cybersecurity op orde. Zo kunnen we in de zomer volledig gaan focussen op de analyses.”

Wil je meer weten over proeftuin de Zeelandbrug of heb je nog andere vragen aan Thijs? Neem dan contact met hem op. Dat kan via zeelandbrug@worldclassmaintenance.com