Zeelandbrug


Nieuwe CAMINO proeftuin Zeelandbrug: efficiënter onderhoud door kennis te verrijken met data

Medio 2020 zijn we gestart met de nieuwe proeftuin van Fieldlab CAMINO rondom de Zeelandbrug. Doel is om het onderhoud aan de brug slimmer en efficiënter te plannen, met als stip op de horizon 100% voorspelbaar onderhoud. Hoewel de afspraken hierover al een tijdje rond waren, bleek het lastig om een gezamenlijk tekenmoment te vinden door alle coronamaatregelen. Daarom hebben Istimewa Elektro, HZ University of Applied Sciences, Provincie Zeeland en World Class Maintenance apart van elkaar, maar toch gezamenlijk in hun doelen, hun handtekeningen gezet.

Ondertekening Proeftuin Zeelandbrug

Over dit project

De Zeelandbrug is 55 jaar oud. Om nog tientallen jaren veilig gebruik te kunnen maken van de brug, is onderhoud van belang. Dit mag uiteraard zo min mogelijk ten koste gaan van de beschikbaarheid van de brug en tevredenheid van de gebruikers. Daarom zijn de betrokken partijen gestart met een proeftuin.

Binnenkort starten we met diverse metingen aan het bewegingswerk van de basculebruggen, met het doel storingen beter te kunnen voorspellen. Met de proeftuin willen we ervaring opdoen om ook bij de andere bruggen storingen en calamiteiten voor te zijn, waardoor we uiteindelijk beter en goedkoper onderhoud kunnen plegen.

Plannen Provincie Zeeland

Martijn Bierman is beleidsmedewerker infrastructuur bij de provincie Zeeland. Hij vertelt over de plannen voor de proeftuin.

Momenteel voert de provincie Zeeland elke maand klein onderhoud uit aan de Zeelandbrug. De komende 10 jaar vindt er bovendien groter onderhoud plaats, waardoor de brug regelmatig een nacht, weekend of zelfs voor langere tijd dicht moet. En dat betekent: een flinke omweg voor automobilisten. Smart Maintenance moet nieuwe inzichten geven om het onderhoud nog slimmer uit te voeren.

Kennis verrijken met data

Het eerste doel van de proeftuin is om de huidige onderhoudsplanning te verrijken met data. Martijn:

“Er zit enorm veel kennis over het onderhoud aan de Zeelandbrug in de hoofden van mensen. Deze kennis willen we gaan verrijken met inzichten uit data. Natuurlijk is de stip op de horizon 100% voorspelbaar onderhoud. Als stap in de goede richting, kijken we eerst hoe beschikbare data ons kan helpen om de onderhoudsplanning efficiënter te maken.”

Mensen meenemen

Belangrijk onderdeel van de visie binnen deze proeftuin, is het meenemen van de mensen. Martijn:

“Sommige mensen werken al 40 jaar aan de Zeelandbrug. Zij kennen hem van binnen en buiten. Die zogeheten ‘domeinkennis’ hebben we nodig om de data die we vergaren, goed te kunnen interpreteren. Het is hierbij niet de verwachting dat mensenwerk wordt vervangen door kunstmatige intelligentie en andere moderne technieken. We willen juist dat ze elkaar optimaal gaan versterken.”

Onderhoud efficiënter organiseren

Initiatiefnemer van het project is elektrobedrijf Istimewa. Zij verzorgen al 40 jaar het technisch onderhoud aan de Zeelandbrug. Martijn:

“Istimewa zag kansen om het onderhoud efficiënter te organiseren. Richard Pijpelink – directeur van Istimewa – kwam bij ons met het idee om dit vorm te geven in een proeftuin. Eén van de voordelen van smart maintenance is bijvoorbeeld dat ze het onderhoud kunnen gaan uitvoeren vanuit prestaties. Zodra de data trends laat zien in levensduur van onderdelen, kunnen we het onderhoudsprogramma gaan finetunen.”

Kansen voor partners

De andere partner die momenteel in de proeftuin zit is de HZ University of Applied Sciences. Vanuit de Data Science-track van de opleiding HBO-ICT, en onder leiding van lector Data Science Mischa Beckers, doen al verschillende studenten onderzoek naar datagedreven assetmanagement. Is er nog ruimte voor nieuwe partners? Martijn:

“We hebben er bewust voor gekozen om klein te beginnen. Maar er liggen zeker kansen voor andere partijen. Bijvoorbeeld werktuigbouwkundige bedrijven die kijken naar de mechanische onderdelen van de brug of organisaties die sensoren leveren om nieuwe data te vergaren. Ons doel is om zoveel mogelijk te leren, dus we staan open voor nieuwe bijdragen.”

Meer informatie en/of meedoen

Wil je meer weten over de proeftuin van de Zeelandbrug of heb je interesse om hieraan mee te doen? Neem dan contact op met Ruben Ogink.

Ruben Ogink
Contactpersoon:

Ruben Ogink
+31 (0)6 41 49 04 56
Heeft u een vraag?

Projectpartners

Hogeschool Zeeland Istemewa Provincie Zeeland World Class Maintenance