1 september 2021

De WCM Summer School stond dit jaar staat in het teken van de case ‘Doorstroming als een Service’ (DaeS); een publiek-private samenwerking om de doorstroming van het verkeer in Almelo en Enschede te garanderen en te verbeteren. “We hebben een mooi aantal concrete take-aways waarmee we aan de slag kunnen.”

De WCM Summer School is bestemd voor young professionals in het maintenance-vak en vond dit jaar voor de tiende keer plaats. Ieder jaar staat er een echte case van een echte organisatie centraal. Dit jaar was dat de case over het garanderen van de verkeersdoorstroming in de gemeenten Almelo en Enschede. De uitvoerende partners zijn aannemer Heijmans en ingenieursbureau Sweco.

Colleges en workshops

Tijdens een WCM Summer School volgen studenten colleges en workshops waarin de benodigde en meest recente theorie aan de orde komt. Vervolgens gaan ze in groepen met het onderwerp aan de slag. Doel is om met verbetervoorstellen te komen die de inbrenger van de case verder helpen. Daarnaast is de Summer School een uitgelezen manier om een netwerk op te bouwen.

Uitdiepen

Door DaeS als een case in te brengen bij de WCM Summer School wilden de samenwerkingspartners technisch-inhoudelijke adviezen opdoen en tips ontvangen over samenwerken tussen organisaties met uiteenlopende belangen. Eddy Verhoeven, senior adviseur Smart Mobility bij Sweco: “DaeS is nieuw in de manier van samenwerken, in de contractvorm, in de contractperiode van twintig jaar, en ook de technieken die we willen toepassen zijn nieuw. Verhoeven blikt terug op een waardevolle week. “Na de introductie van de case en de aanvullende uitleg ontstonden er op de eerste dag direct interessante gesprekken. Rond Rob Hulleman van de gemeente Almelo vormde zich bijvoorbeeld een groep belangstellenden en werd de case verder uitgediept.” Verhoeven noemt de podiumsessie die plaatsvond met Hulleman, Coolen, Naomi Tol van de gemeente Enschede en hemzelf ‘indrukwekkend’. “WCM-directeur Henk Akkermans bevroeg ons over de case en dat ging echt de diepte in.”

Excursie

Daags na de aftrap stonden er ’s ochtends diverse colleges op het programma. ’s Middags ging het gezelschap op excursie naar een regiokantoor van Heijmans in Veenendaal. Hier kregen de deelnemers inzicht in de praktijk van de verkeersinstallaties met uitleg over onder meer armaturen die signalen afgeven, verkeersregelinstallaties en dynamische kasten. Ook was er een volledig ingerichte bus van een service engineer te zien. Verhoeven: “Mensen begrepen hierdoor beter dat bij het instandhouden van een verkeersinstallatie wel wat komt kijken. Iemand zei: ‘ik ga nooit meer op dezelfde manier langs een wegafzetting nu ik weet wat er allemaal voor nodig is’. Dat vond ik wel mooi om te horen. De mensen waren gretig en nieuwsgierig en het bezoek hielp hen om de case nog beter te doorgronden.”

Uiteenlopende SWOT-analyses

De woensdag stond onder meer in het teken van de SWOT-analyses van de zeven studententeams. De analyses liepen nogal uiteen, vertelt Verhoeven. Enkele teams legden de focus op de engineeringkant, waar anderen zich vooral richtten op de bedrijfskundige invalshoek. “En enkelen zochten de combinatie van die twee.” Groep 6 viel op door hun grondige analyse, zegt Verhoeven, met een goed uitgewerkte Excel-sheet en met een toegekend waardeoordeel per item. “Deze groep had een goed oordeel over de complexiteit van de case.”

Aparte rechtspersoon

Een van de uitdagingen in het DaeS-contract is de samenwerking tussen de publieke en private partijen, waarbij de leveranciers Sweco en Heijmans ook nog eens verschillende invalshoeken en culturen hebben. “Groep 7 kwam met het voorstel om een aparte rechtspersoon op te richten voor de aansturing en om daar bepaalde risico’s in onder te brengen. Een ander advies – dat van meerdere kanten kwam – is om vooral te focussen op de KPI’s, waarbij je eerst heel goed moet definiëren op welke parameters je wil sturen en hoe je die wil meten.”

Zachte indicatoren meten

Daarnaast was er een tip om ook op ‘zachte’ indicatoren te meten, bijvoorbeeld de ethische kant van autonoom rijden en autonome infra in relatie tot de acceptatie daarvan door het publiek. Een groep adviseerde om defecte installaties niet te repareren maar direct om te ruilen voor een werkend exemplaar. Een andere groep had dit idee wat verder uitgewerkt en stelde voor om de software en hardware in een installatie op componentniveau te categoriseren. Hierdoor wordt het mogelijk om een defect onderdeel uit te wisselen. “Niet nieuw, maar wel goed over nagedacht en uitgewerkt.”

Goede en bruikbare adviezen

Vanwege zijn grondige analyse verwachtte Verhoeven dat groep 6 aan het einde van de week op de afsluitende presentatie met de winnende oplossing zou komen. Dat bleek niet het geval. “Zij kozen uiteindelijk voor een andere invalshoek, met een engineeringsoplossing.” Groep 3 kwam met het meest concrete plan om van reactief naar proactief en preventief onderhoud te gaan en ging met de ‘winst’ aan de haal. “Alle groepen hadden goede en bruikbare adviezen. Als we alles bij elkaar optellen dan hebben we onderaan de streep een mooi aantal concrete take-aways waarmee we aan de slag kunnen.”

 

Meer begrip

De Summer School hielp ook om meer begrip te krijgen, zegt Verhoeven. “Bijvoorbeeld het verzamelen en structureren van sensordata. Die data moet je ook afzetten tegen je KPI’s. Dat klinkt als een open deur, maar het werd gedurende de week diverse malen door verschillende deelnemers bevestigd, waardoor de DaeS-partners nogmaals met hun neus op de feiten werden gedrukt en begrijpen hoe cruciaal die data zijn.”

‘Vooral de manier waarop de relatie wordt gelegd tussen theorie en praktijk is goed’ – Leon Aulman, Schiphol

Toepassen in eigen praktijk

Leon Aulman werkt bij WCM-lid Luchthaven Schiphol. Schiphol stuurt regelmatig mensen naar de Summer School en hij had al veel positieve verhalen gehoord van collega’s. Terugkijkend zegt Aulman: “Ik ben ook heel enthousiast. Vooral de manier waarop de relatie wordt gelegd tussen theorie en praktijk is goed. Wat mij betreft mag het in de workshops nog wat meer over de case gaan. Het was nu soms lastig om die verbinding te maken.” Aulman kan het geleerde direct toepassen in zijn eigen praktijk, zegt hij. “Ik heb onder meer nieuwe kennis en inspiratie opgedaan om de samenwerking met onze contractors anders in te richten en te versterken en om op een andere manier naar bepaalde assets te kijken. En ik ben me nu ook meer bewust van het belang van data in relatie tot assetmanagement.”

Leerzaam

Deelnemer Mohammed Abdullatif van waterschap HHNK is ‘superpositief’ over de week. Hij roemt de goede organisatie en de opzet en is ‘meer dan tevreden’ over wat hij leerde. “De colleges van de verschillende professoren waren erg leerzaam, net als het praktijkbezoek aan Heijmans. De case was interessant, met veel uitdagingen.” Uiteindelijk leverde hij met zijn groep het winnende concept. “Het was uiteindelijk het college van professor Tiddens over predictive maintenance en performance based contracting dat ons de input gaf die we nodig hadden. Wij waren de enige groep die dat oppikte en het grappige is dat Bianca Coolen van Heijmans later zei dat ze daar al deels mee bezig waren.”

‘Je ziet dat die netwerkfunctie inderdaad werkt en dat er allianties ontstaan’ – Eddy Verhoeven, Sweco

Allianties

De Summer School is ook een vehikel voor de deelnemers om een netwerk op te bouwen. Abdullatif: “Dat is zeker gelukt. We hebben een appgroep ingesteld zodat we snel kennis kunnen delen en we zijn gelinkt via LinkedIn. Alle presentaties en uitwerkingen zijn in een canvas gezet waar we allemaal toegang tot hebben. Erg waardevol allemaal.” Aulman: “De contacten die ik heb opgedaan zijn zeker nuttig. We hebben afgesproken om contact te houden en eens bij elkaar in de keuken te kijken.” Verhoeven: “Je ziet dat die netwerkfunctie inderdaad werkt en dat er allianties ontstaan. Ja, dat geldt ook voor mij. Ik heb enkele interessante gesprekken gehad met mensen van Tata Steel en van Defensie. Die contacten houd ik zeker aan, net als die met Henk Akkermans. En ook Wieger Tiddens wil ik zeker nog eens spreken.”
“De Summer School was absoluut nuttig. We hebben gedurende de week ook veel fun gehad. De omgeving en de hele organisatie waren perfect en de sfeer was goed. Hele verrassende nieuwe inzichten hebben we niet opgedaan, maar ik spreek ook namens de andere DaeS-partners als ik zeg dat we allemaal erg enthousiast zijn over het resultaat, dat we veel leermomenten hebben ervaren en dat we met het resultaat aan de slag gaan. De Summer School heeft ook veel draagvlak opgeleverd onder de partners, ook dat is winst. Onze opdrachtgevers staan soms wat gereserveerd tegenover oplossingen die wij voorstellen. Door de Summer School is daarvoor meer begrip ontstaan. Op dit vlak kan WCM in de toekomst een belangrijke bijdrage blijven leveren als neutrale adviseur.”

‘De Summer School heeft ook veel draagvlak opgeleverd onder de partners, ook dat is winst’ – Eddy Verhoeven, Sweco