10 maart 2022

Digitalisering, klimaatverandering en energietransitie: drie termen die we steeds vaker voorbij horen komen in alle facetten van de samenleving. Ook in het onderhoud van assets. Door de manier waarop de wereld verandert, is voorspelbaar onderhoud niet langer een experiment of een luxe technisch snufje. Het is een noodzaak om mee te komen in de tijd waarin data een hoofdrol speelt. Martine van den Boomen en Lodewijk Voorhoeve van Hogeschool Rotterdam vertellen hoe ze studenten voorbereiden op een toekomst met smart maintenance.

Nieuw lid stuurgroep CAMINO

Sinds het begin van 2022 heeft Fieldlab CAMINO nieuwe leden toegevoegd aan de stuurgroep. Martine van den Boomen is één van hen. Ze is lector assetmanagement aan de Hogeschool Rotterdam en doet onderzoek naar toekomstbestendig assetmanagement. Omdat Martine gelooft in de samenwerking tussen het onderwijs, onderzoek, de overheid en het bedrijfsleven, besloot ze zich aan te sluiten bij World Class Maintenance. Met haar plek in de stuurgroep wil ze bijdragen aan het collectief leren van al deze partijen.

World Class Maintenance heeft de ambitie om onderhoud 100% voorspelbaar te maken. Hoe kijken jullie hiernaar?

Martine: “Ik zie dat technische bedrijven zoals sensorfabrikanten nu al met hele mooie oplossingen komen. Dat is positief. Maar bij het onderhoud en beheer van assets komt zoveel kijken. Met alleen sensoroplossingen ben je er niet. Het gaat ook om het gecombineerd analyseren van data, het opleiden van technische mensen en de inbedding in de bestaande bedrijfsvoering. Dat is een flinke opgave en we staan pas aan het begin. We vinden het als Hogeschool Rotterdam belangrijk dat onze studenten een bijdrage leveren aan deze ontwikkeling en klaar zijn voor deze nieuwe markt.”

Hoe pakken jullie dat aan?

Lodewijk, docent werktuigbouwkunde: “De huidige techniekopleidingen zijn van oudsher ontwerpgericht. We maken een omslag naar toekomstgericht ontwerpen en assetmanagement. Om hen op te leiden voor de markt van de toekomst, ontwikkelen we momenteel het keuzevak ‘Introductie tot predictive maintenance’. Hiermee willen we studenten warm krijgen voor voorspelbaar onderhoud en hen leren over de terminologie die erbij hoort. Tegelijkertijd proberen we om collega’s kennis te laten maken met deze nieuwe visie op onderhoud. Zo vergaren we er meer bekendheid voor.”

Denken jullie dat deze nieuwe vorm van assetmanagement straks meer jongeren gaat interesseren in een technische opleiding?

Martine: “Ja en nee. Jongeren kiezen al halverwege de middelbare school de richting die ze op willen. Is dat geen techniekprofiel, dan kunnen wij daar weinig aan veranderen. Samenwerken met middelbare scholen blijft belangrijk. Wat we verder zien is dat grote bedrijven jongeren al tijdens hun opleiding wegkapen met een goed salaris en een snelle auto.

Hier ligt voor ons een taak om assetmanagement net zo aantrekkelijk te maken als die flitsende baan. Bijvoorbeeld door te benadrukken dat je in die sector bijdraagt aan een betere wereld.”

Lodewijk haakt in: “Data scientist Jeff Hammerbacher omschreef het mooi: ‘The best minds of my generation are thinking about how to make people click ads.’ Ik hoop dat we onze studenten kunnen overtuigen om hun technische kennis in te zetten voor een betere wereld. Met voorspelbaar onderhoud kunnen we de sector van het assetmanagement verduurzamen. Als je het mij vraagt geeft dat meer voldoening, zeker op lange termijn.’

Hoe denken jullie dat onderhoud zich de komende jaren gaat ontwikkelen? Uitstroom van ervaren personeel is een grote uitdaging voor de sector.

Martine: “Dat klopt. Ervaren monteurs hebben een ongekende technische kennis van de assets waar ze mee werken. Ze gebruiken hun zintuigen – luisteren, ruiken en voelen – om een probleem op te lossen. Dat gaan we in de toekomst niet meer evenaren maar objectkennis blijft onmisbaar bij de keuze van sensoren en het interpreten van uitkomsten van data-analyses. Opleiden voor smart maintenance betekent dus dat we opleiden voor techniek maar wel met kennis van digitalisering, data engineering en data science. De nieuwe technologische innovaties maken onderhoud ook interessant voor een nieuwe generatie.”

Lodewijk: “Ik wil benadrukken hoe belangrijk het is dat studenten ook blijven leren hoe assets in de praktijk werken. Het contact met de vloer is enorm belangrijk. Je kunt veel halen uit een datasheet, maar als je de praktijk niet kent is een fout zo gemaakt.

Zo liep ik laatst met een groep studenten over de campus. Ze hadden al weken video’s bekeken van een pompinstallatie.Toen we er voor één stonden, vroeg ik aan hen of ze wisten wat het was. Het bleef akelig stil. Het kijken van filmpjes weegt echt niet op tegen het zien van het fysieke object. Digitalisering moet dus hand in hand blijven gaan met praktijkkennis.”

Tot slot Martine, wat hoop je te bereiken met de toetreding tot de stuurgroep van CAMINO?

Martine: “Voor smart maintenance is samenwerking cruciaal. Als onderwijs- en kennisinstelling hopen we hier een bijdrage aan te leveren met ons eigen onderzoek en dat van studenten. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Het is nu nog lastig voor studenten om een goede stageplek te vinden in het voorspelbaar onderhoud. Als we structurele plekken creëren leren onze studenten niet alleen meer, maar komt er ook consistent onderzoek op gang. Dat lijkt me een hele mooie ontwikkeling. En hoe beter we het onderwijs voeden, hoe beter de studenten straks voorbereid zijn op de praktijk. Vanuit de stuurgroep wil ik hier graag een bijdrage aan leveren.”

Wij bedanken Martine en Lodewijk voor het delen van hun visie op smart maintenance in het onderwijs. Wil je meer weten over de nieuwe stuurgroep of heb je vragen over Fieldlab CAMINO? Stel ze aan projectleider Ruben Ogink via ro@worldclassmaintenance.com