Rijkswaterstaat nieuw WCM-lid
25 februari 2019

Rijkswaterstaat is met het programma Vitale Assets platina lid geworden van World Class Maintenance. Angelien van Boxtel, RWS-programmamanager Vitale Assets, en WCM-directeur Henk Akkermans ondertekenen de innovatieve samenwerking.

RWS ondertekening website

Infrastructurele assets
Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt een groot aantal belangrijke infrastructurele assets. Veel van die assets zijn op leeftijd en de werkelijke, actuele staat is niet altijd honderd procent duidelijk. Tegelijkertijd vertrekt er door de vergrijzing veel kennis uit de organisatie. Rijkswaterstaat zet daarom in op smart maintenance oplossingen om beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de assets op niveau te houden.

Het gaat bijna altijd om cruciale objecten voor de omgeving, legt project- en programmamanager Angelien van Boxtel van Rijkswaterstaat (RWS) uit. “Het belang is enorm. Smart maintenance is nodig om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid te verhogen. Als we storingen kunnen voorspellen, levert dat heel veel winst op. Wij zien onze deelname in Camino daarvoor als belangrijk en daarom zijn we als programma per 2019 aangesloten bij WCM.”

Fieldlab CAMINO
Rijkswaterstaat is samen met Mobilis, Croonwolter&dros, ifm, EnerGQ, C-Cube, KE-works en Universiteit Twente al langere tijd actief in het Fieldlab CAMINO-project Proeftuin Sluis Eefde. De ambitie is om nieuwe manieren van conditiemonitoring en Smart Maintenance te ontwikkelen.

“We zetten zwaar in op digitalisering om daarmee steeds meer richting voorspelbaar onderhoud te gaan. Daarom doen we ook mee in Camino: we vinden het interessant om te zien wat er elders gebeurt. In Camino gaat het over diverse kennisgebieden, zoals organisatorische zaken, nieuwe technologieën of nieuwe procedures. Zo was er een workshop over samenwerkingscontracten met een innovatiecomponent. De opzet van dat contract hebben we gebruikt. En de resultaten die bijvoorbeeld het waterschap Vechtstromen haalt, laten zien dat het concept werkt. Dat geeft ons weer een steun in de rug. We leren van elkaar en dat is mooi.”