15 september 2023

Hoe vaak stel jij een kritische vraag? Een vraag die ervoor zorgt dat je nog eens gaat nadenken over of je wel het juiste doel nastreeft. En of je met de stappen die je nu zet, dat doel ook gaat bereiken. Rob Boumans is onderhoudsadviseur bij Hoogheemraadschap Rijnland en groot voorstander van kritische vragen. Waarom hij ze stelt en wat dit hem al heeft gebracht, vertelt hij in dit artikel.

Rob: “Hoogheemraadschap Rijnland was al aangesloten bij de proeftuin Machine Learning Pompgemalen van CAMINO toen ik hier begon met mijn baan. Ik rolde er dus als buitenstaander in. Ik geef toe: ik was niet direct enthousiast. Ik vond de opdracht onduidelijk, het kostte me veel tijd en ik wist niet waar we nu naartoe werkten. Om verder te komen, moest de samenwerking voor mij concreter worden. Daarom stelde ik vraag: wat willen we nu eigenlijk écht bereiken binnen deze proeftuin?”

“De vraag stellen, is de vraag beantwoorden. Ik kreeg de gelegenheid om het doel voor Rijnland concreet te maken. Dat bleek conditiemonitoring van de poldergemalen. Een groot aantal daarvan loopt op dit moment tegen het einde van de levensduur. Door lange levertijden en personeelstekorten kunnen we ze echter niet allemaal tegelijk vervangen. We hebben al een dashboard ontwikkeld dat de conditie van assets vergelijkt met data uit ons onderhoudssysteem, de Asset Health Indicator. Met conditiemonitoring hopen we nog beter en doelmatiger in beeld te krijgen in welke staat ze verkeren, en hoe deze staat verandert in de loop der tijd.”

Uitdaging in dataverzameling

“Zo leidde het stellen van een paar kritische vragen dus tot een concreet plan waar we nu mee aan de slag gaan. Maar met alleen het bedenken van het project zijn we er nog niet. In de praktijk blijken onze poldergemalen namelijk lastig te monitoren. Dat komt grotendeels omdat ze alleen aan staan als we het waterpeil willen veranderen. En als een pomp of gemaal vaak uit staat, is het heel lastig om er data over te verzamelen. Dat elk poldergemaal technisch net iets anders in elkaar zit, helpt bovendien niet mee.”

“Om te bepalen hoe we op termijn wel op de bestaande gemalen de juiste data kunnen verzamelen, hebben we samen met Waterschap AGV en HHNK – de partners binnen de proeftuin – het idee bedacht om een proefopstelling te maken. Hiermee kunnen we de realiteit nabootsen zonder de echte gemalen extra te belasten. Dat maakt het mogelijk om hypotheses te testen, maar ook om te achterhalen welke sensoren we nodig hebben en wat in de toekomst het ideale ontwerp kan zijn.”

Gemaal van de toekomst

“Momenteel zijn we op zoek naar een locatie waar we deze proefopstelling kunnen realiseren. Waarschijnlijk wordt dat het terrein van het boezemgemaal in Katwijk. Dit is één van onze grotere locaties, waar we bovendien vaker experimenten uitvoeren. Ik hoop dat we met deze proefopstelling kunnen ontdekken welke datapatronen falen voorspellen. Zo hoeven we niet meer preventief te vervangen of te wachten tot iets echt kapot is, maar zijn we in staat om op optimaal onderhoud uit te voeren.”

Doelen duidelijk stellen

“Ook in deze fase blijf ik kritisch kijken of we onze aanpak nog kunnen verbeteren. Een belangrijke vraag om te beantwoorden, is bijvoorbeeld welk doel we willen bereiken met conditiemonitoring. Is dat het verlagen van de kosten en uren die we aan onderhoud besteden, of dienen we als overheidsorganisatie een breder doel? En wanneer zijn we tevreden met de resultaten? Door niet te snel tevreden te zijn en altijd te zoeken hoe iets beter kan, halen we het beste uit onszelf. Zo bewandel je uiteindelijk een pad waarin je ook echt verschil maakt.”

Kritisch durven zijn

“Mijn advies voor andere bedrijven die bezig zijn met innovatie of slim onderhoud? Durf kritisch te zijn. Vooral op jezelf, maar ook op waar je als team of organisatie mee bezig bent. En neem ook je verantwoordelijkheid hierin om zelf met die kritiek aan de slag te gaan. Door de juiste vragen te stellen en open te staan voor inzichten van anderen, boek je belangrijke vooruitgang.”

We bedanken Rob Boumans voor zijn inzichten en tips. Wil je meer weten over dit project? Lees hier een interview met drie van de kartrekkers. Heb je vragen over Fieldlab CAMINO? Stel ze via camino@worldclassmaintenance.com.