Smart maintenance
8 oktober 2020

WCM Jaarevent 2020Het thema van het WCM Jaarevent Toekomstbestendig met smart maintenance blijft natuurlijk actueel en belangrijk. Omdat World Class Maintenance het jaarevent van 6 oktober helaas heeft moeten annuleren wegens de nieuwe coronamaatregelen, delen de sprekers graag hun kennis, nieuws, tips en expertise in dit blogartikel.

Arjan Schuinder, Sales & Marketing bij Betech Group: “De machine laat zelf weten wanneer een beitel versleten is”

Sinds termen als Industry 4.0, Smart Industry & Smart Manufacturing enkele jaren steeds meer aan de orde van de dag kwamen, is Betech nationaal en internationaal onderzoek gaan doen naar wat dit voor ons bedrijf zou betekenen en hoe wij hier op moeten anticiperen. Welke kansen en bedreigingen zou dit voor Betech opleveren? Na twee jaar lang naar legio seminars, congressen, industriebijeenkomsten en clusters te zijn geweest en zelfs deelgenomen te hebben aan internationale missies op dit vlak, was onze conclusie vrij simpel: Smart Manufacturing betekent voor iedere industrie en zelfs voor ieder bedrijf iets anders. Er is niet één antwoord op dit vraagstuk.

WCM Jaarevent 2020Smart industry is de toekomst

Het belangrijkste is de gewaarwording dat Smart Industry DE toekomst is. Wanneer je er nu als maakbedrijf niet volop in investeert, over enkele jaren je bedrijfsmodel niet meer winstgevend is en de achterstand van je bedrijf op dit vlak te groot wordt om in te halen. Als maakbedrijf zul je er nu nog niet zoveel van merken in omzet of orderintake, dus het kan moeilijk zijn om er als management van een bedrijf overtuigd van te raken, maar het is pure noodzaak om te bepalen wat deze veranderingen voor ieders bedrijf gaan betekenen.

Voor veel bedrijven lijkt dit nog ver-van-je-bed-show, maar het tempo van ontwikkelingen zorgt ervoor dat de digitalisering van productie een onderdeel moet worden van je bedrijf net zoals bijvoorbeeld een kwaliteitsafdeling dat op dit moment is.

Samenwerking

Daarnaast is het essentieel om samen te werken in de keten op dit vlak of samenwerking te zoeken met bijv. concullega’s, onderwijs of andere maakbedrijven met dezelfde uitdagingen. Alleen ga je dit niet redden. Deze gewaarwording heeft bij Betech geresulteerd in het zoeken van partners op het gebied van software ontwikkeling, data-analyse, machine data-ontsluiting en algehele kennis van digitalisering van processen. Dit heeft een grotere verandering veroorzaakt dan wij ooit hadden verwacht, maar het heeft ons gestuurd in een richting van concrete stappen nemen. Het is niet iets dat je kunt kopen of huren, je moet je bedrijf daadwerkelijk structureel veranderen zodat je klaar bent voor de volgende grote verandering in de maakindustrie.

Investeren

De investeringen die Betech gedaan heeft en nog doet, zijn groot (denk in de orde van hightech machine-investeringen), wanneer deze rendabel zullen zijn weten wij niet, maar dat het op lange termijn rendabel zal zijn is geen twijfel, het is een geloof dat je moet hebben.

Smart industry zorgt voor zoveel meer inzage in je bedrijf, je processen, je efficiency, je kennisniveau, je communicatie met klanten en het betreden van nieuwe markten dat je als bedrijf meer onderscheidend vermogen krijgt.

De 3 belangrijkste tips

  1. Zorg ervoor dat in ieder geval de directie van je bedrijf de gewaarwording heeft van deze ontwikkeling en dit echt inziet als waarheid, ga NU bezig en wacht niet af tot iets gebeurt of er iemand komt met DE oplossing.
  2. Zorg dat je als bedrijf zelf kennis in huis krijgt van wat deze ontwikkeling voor jouw bedrijf betekent.
  3. Doe het samen met alle medewerkers, want de culturele verandering is minstens zo groot als de technische en probeer waar mogelijk samen te werken met andere bedrijven.

 

Kitting Lee, Director Business & Innovation bij BAM Infra Nederland: “Samen winnen met artificial intelligence”

Niet alleen de bereikbaarheid, maar ook de doorstroming van onze steden en mainports is van groot belang voor onze economie. Door inzet van AI is Bam Infra in staat om de huidige infrastructuur beter te benutten, zodat mensen en logistiek in beweging blijven. Tegelijkertijd stijgt de waarde van data. Het wordt belangrijk om met elkaar de kennis en de data te delen, waardoor we als Nederland een economische koppositie innemen in de ontwikkeling van AI.

Dataverrijking

Door het toevoegen van externe data (gegevens over omgevingsfactoren, weersinvloeden, maar ook satellietdata etc.) aan de eigen data van het bedrijf, ontstaat een verrijking die permanent inzicht geeft in de prestaties en status van de assets. Door verbeterde analyse is er dus steeds meer te doen met data. Met behulp van algoritmes wordt intelligentie toegevoegd. De uitkomst: duurzamer opereren en een verbetering van de lifecycle van de assets.

 

 

Henk Jan ten Hoeve, Business Manager NLR: “Geautomatiseerde inspectie en reparatie”

De technologie van het smart industry Fieldlab Zephyros-project AIRTuB betreft de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde en autonome inspectie en reparatie van turbinebladen van offshore windparken. Daarbij wordt naast uitwendige schade (erosie) ook structurele degradatie in beeld gebracht en de ontwikkeling hiervan kan worden gevolgd. Ook wordt het geautomatiseerd aanbrengen van coatings onderzocht.

Drone-inspectie

Windturbines op zee veroorzaken minder hinder dan windturbines op land en leveren meer energie omdat het op zee vaker waait. De condities op zee zijn zwaarder dan op land. Het waait er meer en de lucht is vochtig ook zijn de turbines moeilijker te bereiken om er werkzaamheden aan uit te voeren. Deze windturbines moeten ook geïnspecteerd en gerepareerd worden. Gezien de zware condities op zee misschien wel vaker dan een turbine op land. Door hiervoor een drone te gebruiken kan dit sneller en goedkoper. Het ontwikkelen van een dergelijke drone is onze ambitie in het AIRTuB project.

Nauwkeurig

Windturbine bladen zijn visueel te inspecteren met een kleine drone en camera, bijvoorbeeld een dji drone en een go-pro. Het is goedkoop maar de vraag is of dit de oplossing is. Het rendement van een windturbineblad neemt al af bij schades kleiner dan 1 mm. Dat vraagt om een zeer nauwkeurige 3D camera onder een drone die op korte vaste afstand van het windturbineblad vliegt, ook als het waait en het blad iets beweegt.

Buiten zicht van de vlieger

Inspectie van de inwendige constructie vereist een instrument dat contact maakt met het blad en zich over het windturbineblad kan bewegen. Bij deze inspectie moet de drone, buiten het zicht van de vlieger, kunnen landen boven op het blad en dan over het gekromde blad kunnen rijden zodat de sensor contact maakt met het blad om de inspectie uit te voeren.

NLR Drone Centre

De uitdaging is om het sensorpakket te beperken tot 15 kg en dit allemaal te integreren in een drone zodat het maximale gewicht beperkt blijft tot 40kg. Hiervoor kopen we een bestaand frame van een grote drone en bouwen die af met bestaande- en nieuw ontwikkelde systemen volgens de luchtwaardigheidseisen tot een drone waarmee de inspecties uitgevoerd kunnen worden. Op dit moment is NLR grondtesten aan het voorbereiden om de controllers en sensoren die door twee Nederlandse bedrijven, DEMCON en Fusion engineering, worden ontwikkeld te testen.

Smart maintenance en robotisering zijn cruciaal voor succes van offshore wind.