Banner CAMINO CoP Digital Twins
11 november 2021

Op 2 november was er een online CAMINO bijeenkomst over de mogelijkheden, uitdagingen en concrete voorbeelden van Digital Twins.

Doelstelling CAMINO

De doelstelling van Fieldlab CAMINO is 100% voorspelbaar onderhoud in de infrasector met daarbij de actie het verbeteren van het innovatie-ecosysteem in de infrasector. De Digital Twin geeft hier voor een deel een goede invulling aan. Digital Twins bieden een gemeenschappelijke informatiebasis. Daarmee kunnen deze bij ruimtelijke opgaven de standpunten van verschillende stakeholders inzichtelijk worden. We zien nu al vele ‘digitale tweelingen’ terug in de proeftuinen van CAMINO. Waaronder proeftuin Zeelandbrug, RTC Almelo, Rail (NS-ProRail), RET en in de landelijke uitrolstrategie van Rijkswaterstaat.

Sprekers

Vanuit Universiteit Twente (Prof. Dr. Mariëlle Stoelinga), ProRail (Marlies van der Goot), Vialis (Marco de Jong) en Rijkswaterstaat (Jaap Bakker) is er vanuit vier verschillende invalshoeken gesproken over Digital Twins.

Universiteit Twente – Prof. Dr. Mariëlle Stoelinga:
Mariëlle geeft vanuit het wetenschappelijk oogpunt de visie op Digital Twins. Binnen een groot nationaal onderzoeksprogramma genaamd PrimaVera, met 6 kennisinstellingen en 11 bedrijven is ze bezig om predictive maintenance eenvoudiger en effectiever te maken, met lagere kosten.
Vanuit de wetenschap wordt er een onderscheid gemaakt tussen een digital-master, digital-prototype en een digital-twin. Dit zijn, volgens Mariëlle, de drie niveaus van Digital Twins. Ze geeft aan dat je zou moeten starten met je business goals, designen van je twin, afstemmen met je stakeholders, gegevens en algoritmen en de resultaten evalueren.

ProRail – Marlies van der Goot:
Marlies liet een live demo zien van de Digital Twins van ProRail. We kregen inzicht in de Botlektunnel waar door middel van sensoren gemeten wordt hoe groot de invloed van externe factoren (eb en vloed, baggerwerkzaamheden etc.) op de verplaatsing van de tunnelbuis is. Dit wordt gemeten door slim gebruik van sensoren in ring-segmenten.
Daarnaast liet Marlies ons zien hoe de situatie bij een spoorbrug te Alphen aan de Rijn visueel inzichtelijk is gemaakt door het gebruik van verschillende soorten data.

Vialis – Marco de Jong:
Vanuit Vialis wordt het gebruik van een Digital Twin gestimuleerd om een optimale balans tussen waarde, prestaties, risico’s en kosten te kunnen hebben. Over de gehele levensfase van een asset wordt een Digital Twin ingezet.
Marco liet eerst een Digital Twin zien van de Nelson Mandela Brug te Utrecht. De ontwikkelde software gaat écht het model aansturen. Wat blijkt uit andere ontwikkelde Digtal Twins (bv. Doorstroming en Luchtkwaliteit in Almere, maar ook de koffers op Schiphol), is dat Vialis op basis van data slimmer kan inspelen op de doorstroming van verkeer. Wanneer ergens een brug openstaat kan doormiddel van VRI (verkeer regel installatie), het verkeer omgeleid worden om zo de stikstof uitstoot te reduceren.

Rijkswaterstaat – Jaap Bakker:
Jaap deelt de visie van Rijkswaterstaat over het gebruik van Digital Twins. RWS ziet toekomst in het gebruik van de digtale tweelingen, maar ziet ook dat er binnen kaders een visie moet worden uitgedacht. Dit om het gebruik van Digital Twins te uniformeren. Wat RWS nu opvalt is dat vrijwel alle Digital Twins maatwerk zijn en op verschillende software draaien. Hiervoor moet een visie worden gecreëerd waarin een 3D beeld gecreëerd wordt, de assets Centrals met dashboard het areaal bewaken en de gedistribueerde data beschikbaar en vindbaar is.

Enkele quotes vanuit de discussie

Philips had in ’87 voor elke afdeling een ‘eigen’ mailsysteem. Om van de ene naar de andere afdeling te mailen moest je een ICT-goeroe zijn”. Ditzelfde fenomeen zie je nu bij Digital Twins. Veel verschillende vormen en manieren die flink uiteenlopen. Maar dit is niet erg. De diversiteit in Digital Twins zorgt voor innovatie. Hou je ‘poot in de klei, maar je kop in de wolken’ volgens Henk Akkermans. Dit zorgt er voor dat je blijft dromen maar naar de realiteit blijft handelen.

We moeten er voor zorgen dat iedereen hier aan boord is. Typische voor een meeting vandaag is dat we allemaal geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Het probleem is dus niet jullie, maar ligt bij de organisaties die nog niet zijn aangesloten op dit thema.

Als je NL vergelijkt met andere landen, dan valt op dat andere landen het verhaal over Digital Twins vaak mooier aankleden. De toepassing daar valt echter nogal eens tegen. Hier zijn we in NL echt goed mee bezig, vooral in de onderlinge samenwerking tussen bedrijven. Individuele bedrijven echter lijken juist in landen als Amerika en China meer daadkracht en voortvarendheid te laten zien. Tijdens de discussie werd bv het voorbeeld van Abu Dhabi (VAE) aangehaald; waar ze jaren geleden al hele uitgebreide digital twins hadden van de gehele infra. Hier zouden wij in Nederland van kunnen gaan leren (idee voor een fieldtrip?).

Terugkijken

De Powerpoint van de presentatie: masterslides digital twin-2

Kijk hier de opgenomen sessie terug: