26 september 2022

Het derde AIRTuB event van dit jaar vond plaats in De Kaap in Vlissingen. Deze editie stond in het teken van Crawler-robot technologie in relatie tot windturbine onderhoud. Bij deze informatieve bijeenkomst heette Ferry Visser alle deelnemers welkom en liet ons de ontwikkelingen van Fieldlab Zephyros zien. Het belang van en de noodzaak van ‘unmanned maintenance’ werd hierin sterk benadrukt. Technisch projectcoördinator Jeroen Verschelling lichtte vervolgens de stand van zaken van het AIRTuB project toe.

 

Hierna praatte Martijn Koelers van LM Wind Power het publiek bij over zijn perspectief op het onderhouden van windturbinebladen. Op korte termijn betekent dit het realiseren van hulp door middel van drones om zo beter en veiliger onderhoud te kunnen uitvoeren. Op een termijn van vijf jaar zullen de turbinebladen al wat slimmer zijn en zal er onderhoud kunnen plaatsvinden op basis van data die door sensoren en camera’s in de bladen wordt waargenomen. Op de lange termijn zou dit alles moeten leiden naar voorspellend onderhoud!

Jos Gunsing vertelde namens HZ University of Applied Sciences en Scalda over de ontwikkeling van de AIRTuB crawler voor het onderhoud van windturbinebladen.

Koen Hermans van TNO nam het publiek mee in zijn visie op robotisering van onderhoud in- en aan windturbines op zee. TNO heeft hiervoor inmiddels verschillende robot tests uitgevoerd in de Fieldlab Zephyros indoor windturbine. Koen toonde het publiek verschillende filmpjes van deze tests en sloot af met een aantal serieuze uitdagingen die nog overwonnen moeten worden alvorens Unmanned maintenance realiteit kan worden.

Na een korte pauze waar al flink met elkaar werd gediscussieerd en genetwerkt was het de beurt aan Jan Cees Sabel van Fugro. Hij vertelde over een onbemand meetvaartuig (USV), dat wordt bestuurd vanaf de wal. Hiermee gaan inspecties van o.a. offshore windparken veiliger, duurzamer en efficiënter worden uitgevoerd.

Ayham Alharbat van Hogeschool Saxion liet zien dat Saxion functioneert als brug tussen opleiden en industrie. Hierbij vertelde hij dat ze onderzoek doen naar unmanned robotic systems. Hierbij gaat het erom dat de data naar de mensen komt en niet de mensen naar de data. Hierbij liet hij zien hoe de drones worden getest.

Als laatste vertelde Pawel Lesniewski van MISTRAS Group, Inc. over de spider Semi-automated ultrasonic system voor C-scan data acquisitie op windturbinebladen.

Een innovatieve middag die ons verder helpt naar ‘UNMANNED MAINTENANCE’ in Offshore Wind!

Onderstaand een overzicht van de gehouden presentaties. Klik hierop om deze terug te kijken.

De volgende AIRTuB bijeenkomsten staan gepland voor 14 oktober (over aerodynamica) bij ENTRANCE in Groningen en 24 november (eind-event van AIRTuB)bij NLR in Marknesse.

Reserveer deze data alvast in je agenda!