17 augustus 2017

Het was een ingewikkelde monsterklus die in een zeer kort tijdsbestek moest gebeuren: de spoorvernieuwing op de Moerdijkbrug. De vernieuwingsklus die afgelopen weekend is geklaard was zeer complex van aard, onder andere doordat de spoorstaven werden vernieuwd en ingegoten in een rubberen laag. Deze innovatieve methode, die ervoor zorgt dat spoorstaven langer mee gaan, is in 1972 voor het eerst op een spoorbrug toegepast. Inmiddels wordt deze techniek bij meerdere railsystemen in binnen- en buitenland toegepast.

Het idee voor de ingegoten spoorstaaf ontstond eind jaren zestig toen NS een oplossing zocht voor spoorwegovergangen, vertelt directeur Verkoop Rik Monteban van Edilon Sedra. Edilon Sedra is het bedrijf achter de elastomeer, de rubberen substantie waar de spoorstaven in worden gegoten. “De oplossingen voor spoorwegovergangen die destijds beschikbaar waren hadden allerlei nadelen. Toen is het idee voor het ingegoten spoor bedacht met een van de lijmen van Edilon Sedra.”

“Wij bevestigen de spoorstaaf niet met klemmen, zoals je vaak op lange spoortrajecten ziet, maar met behulp van lijm. Wij hebben deze oplossing in eerste instantie in Nederland ontwikkeld. Toen het succesvol was toegepast had het een olievlekwerking en ontstond er ook interesse vanuit het buitenland.” Het ingegoten spoor is onder meer toegepast op de Erasmusbrug in Rotterdam, de Saiwai brug in Fukui City in Japan en op de Djurgårdsbron brug in het Zweedse Stockholm.

Lees meer op Spoorpro.nl