Fieldlab Campione
13 oktober 2017

Fieldlab CAMPIONE richt zich op het bevorderen van condition-based maintenance in de procesindustrie. Het is ook een vehikel om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te stimuleren en te intensiveren. Een procesinstallatie in het fieldlab is hiervoor de ‘generator’.

Het Fieldlab CAMPIONE ging in mei 2016 officieel van start. Elmo Arrias, docent en ontwerper van opleidingen bij ROC Tilburg en Jobert Ludlage, docent en teamleider Electrotechniek van Avans Hogeschool, blikken terug op het eerste jaar. Arrias: “Er is erg veel gebeurd: onze studenten Procestechniek hebben meegeschreven aan werkinstructies over het opstarten van de installatie bijvoorbeeld. Ludlage vult aan: “In het eerste jaar hebben onze studenten vanuit de minor Process Automation, ook wel miPrAut genoemd, zich met name bezig gehouden met de automatisering van de installatie. In de komende tijd gaan onze studenten zich ook richten op een hybride constructie: een fysieke testinstallatie aangevuld met de integratie van computersimulatie: virtual reality.”

Mechatronica

Intern lobbyt Arrias ook om mensen enthousiast te krijgen voor het praktijkgerichte leren in Fieldlab CAMPIONE. “De directeur van de opleiding Mechatronica heeft het fieldlab bezocht en was erg gecharmeerd. We hebben nu een BBL’er Mechatronica die met hulp van CAMPIONE-deelnemer ABB het automatiseren van de installatie verder oppakt.” Dat was nodig, legt Arrias uit, omdat de studenten van Avans die dat deel zouden doen, het werk niet af kregen binnen het schooljaar. “Soms zit het mee, soms zit het tegen. Zie het als kinderziektes die bij een nieuw project horen. Na de zomer haakt Avans weer aan.” Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de automatisering zodat het systeem ook ingezet kan worden voor langlopende testen.

Lijsten met testen

ROC Tilburg en Avans Hogeschool hebben samen een lijst opgesteld met casussen die in het fieldlab behandeld zouden kunnen worden. Arrias: “Een voorbeeld is een filter dat dichtslibt, simuleren in de installatie en dan proberen vast te stellen hoe je dat terugziet in de proces- en trillingsdata.” Ook de bedrijven werken aan een lijst met onderwerpen die ze willen testen. Ludlage hierover: “Het hybride concept kan hier ook helpen. Het veroudering en faalgedrag van componenten kunnen we natuurlijk ook ‘virtueel’ in bouwen in de installatie. Met de resulterende hybride installatie zou men bijvoorbeeld Predictive Maintenance concepten en componenten uit kunnen testen.”

Andere activiteiten

Het fieldlab jaagt ook andere activiteiten aan. Vanuit de opleiding procestechniek bij het ROC zijn de leerlingen naar de beurs Maintenance Next geweest om informatie te verzamelen over condition-based maintenance (cbm). Daarnaast zijn de eerstejaars naar het fieldlab geweest om een pomp van de testinstallatie uit bedrijf te nemen en te reviseren. Arrias: “Dat geeft veel meer inzicht dan het reviseren van een stand alone pomp in een klaslokaal. Leerlingen vinden het ook veel leuker.”

Koelsysteem

Arrias is met verschillende zaken bezig. Zo komt er misschien een koelsysteem, zodat er straks ook gekoeld kan worden in plaats van alleen verwarmen. “Dan lijkt het nog meer op ‘het echie’ en kunnen we bijvoorbeeld ook een thermische runaway simuleren. Het project is goedgekeurd, maar onze installatie kan niet het hele vermogen van de koeltoren afnemen. Daarvoor zoeken we nu een oplossing.”

Virtual reality

Een mooie ambitie op de langere termijn van het fieldlab is virtual reality. De fysieke testinstallatie uitbreiden met virtual reality onderdelen zou veel kansen kunnen bieden. Denk dan aan het oefenen en trainen van spannende situaties of bijzondere omstandigheden: er blijkt een brand in de testinstallatie. Hoe ga je hier als technical engineer mee om? Voornamelijk Avans Hogescholen ziet hier veel kansen om haar studenten te kunnen trainen in een praktijksituatie. Ludlage vertelt: “Het hybride concept willen we ook gebruiken om virtuele productie van bijvoorbeeld polymeren in onze installatie in Rijen mogelijk te maken. De chemische reacties spelen zich af in de computer simulatie, maar door de interactie met de installatie is het totale gedrag van de installatie alsof er polymeren geproduceerd worden.

Studenten van zowel mbo en hbo kunnen zich op deze wijze simpel én veilig op allerlei aspecten van procesbeheersing en procesvoering bekwamen. De hybride installatie biedt de mogelijkheid om de installatie om snel aan te passen aan de specifieke wensen van de gebruiker. Een ideale situatie voor het onderwijs.”

Doorpakken

De studenten zijn net begonnen. Arrias heeft een tweetal casussen voorbereid waar de leerlingen mee aan de slag zijn. Er lopen gesprekken met bedrijven voor het maken van een curriculum voor een keuzedeel cbm. “Ik heb al veel complimenten gehad dat we voortvarend bezig zijn. Dat is mooi, maar het belangrijkste is nu dat we enkele succesvolle casussen uitvoeren om te laten zien wat we kunnen. Dan volgt de rest vanzelf: meer bedrijven die aanhaken, meer apparatuur en meer onderzoeksvragen.”

 

Het Fieldlab CAMPIONE wordt mede mogelijk gemaakt door: