15 december 2016

Profiel Ericsson in Fieldlab CAMPIONE, interview met Laurens de Nooyer

Ericsson is globaal marktleider in communicatie technologie en biedt global data platformen aan. Daarbij biedt Ericsson wereldwijd managed services diensten aan. Zo gaat meer dan 40% van het totale wereldwijde mobiele verkeer over de communicatienetwerken van Ericsson. “En uiteraard zijn wij elke dag bezig met het ontwikkelen en verbeteren van bestaande en nieuwe communicatietechnologie en data platformen”, legt Laurens de Nooyer, Business Development Manager Ericsson, uit.

Ericsson is hierdoor een belangrijke deelnemer in het Fieldlab CAMPIONE. Ze leveren een voor velen onzichtbaar maar ontegenzeggelijk belangrijk product: verbindingen voor data transport en platformen voor data aggregatie welke veilig en op afstand te managen zijn. Of het nu gaat om firmware updates, watch dog functies voor hardware (sensors bijvoorbeeld) of real time data verdeling tussen verschillende partijen. Deze partijen kunnen dan weer hun eigen diensten en applicaties richting de markt brengen.

Verbindingen leggen
“Het is goed om te zien dat veel non-telecom bedrijven interesse en groeimogelijkheden zien In het “Internet of Things” (IOT) domein. Dit uit zich in nieuwe ontwikkelingen voor applicaties en Condition Based Maintenance services. Het werken met sensoren en data, ook wel Industry 4.0 genoemd. Dat zien we ook terug in het Fieldlab CAMPIONE. De technologische ontwikkeling blijft voor veel bedrijven de uitdaging. Iedere organisatie wil uniek zijn in haar ontwikkeling. Er zijn echter ook een aantal componenten uitwisselbaar, zonder hierbij de unieke eigenschappen van de service ontwikkeling te moeten delen met de concurrentie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de datatransportmethodes van de hardware naar de cloud omgeving, beveiligen van data en databewerkingsmethodes. Hierin zit de rol voor Ericsson in de IOT-markt.”

Ericsson werkt in haar marktbenadering ook met partners. Deze partners zijn vaak de partijen die in hun markt de oplossing al aanbieden en beheren. Een voorbeeld hiervan is het partnership tussen Ericsson en ABB. De Nooyer daarover: “Ericsson werkt samen met partijen als ABB, ook in het Fieldlab CAMPIONE. ABB verzorgt cbm kennis zoals machine learning, Business Inteligence en hardware. Wij adviseren ABB in het gebruik van de juiste radio technolgie (CAT-M, LoRa, Zigby, enz.) en helpt ABB in het verdelen van de ruwe data voor field services en third party services ontwikkeling. De huidige wereld is geënt op samenwerken, alleen kom je er niet. We willen graag technologieën samen brengen, problemen aanpakken en ervoor zorgen dat we samen disruptive zijn. Wij zien nadrukkelijk een rol voor ons weggelegd om verbindingen te leggen, systemen te combineren en daar met z’n allen slimmer van te worden. Toepassingen van een bepaald systeem houden niet op bij de muren van een bedrijf. Juist niet, laten we kijken welk systeem voor welk type probleem het meest geschikt is. Er gaat dan een wereld van mogelijkheden open. Een initiatief als CAMPIONE is daarvoor noodzakelijk.”

Kansen
De Nooyer geeft aan dat maar 3% van alle data die opgeslagen wordt, gebruikt wordt. “Onze traditionele rol is die van het ontwikkelen van het platform waar communicatie en data, doorheen gaat. Denk aan Bluetooth, een Nederlandse uitvinding van Ericsson, 4G- en 5G RADIO, Wifi, Small Cell oplossingen en LOW POWER NETWORKS (Lora, SIGFOX, CAT-M, ENZ). Communicatie netwerken waarover hele grote of juist hele kleine pakketjes van informatie gestuurd kunnen  worden. We ontwikkelen bijvoorbeeld rekenmodellen om ook echt iets met die data te kunnen doen samen met partners die deze kennis hebben. Maar daar hebben we wel de context van die data voor nodig. Waar gaat de data over? En wat willen de bedrijven met die data? De partners in het Fieldlab CAMPIONE, Tata Steel of FujiFILM bijvoorbeeld, snappen dat.”

Lokaal ontwikkelen kern voor internationaal succes
De Nooyer gaat in op waarom deelname aan het fieldlab interessant is voor Ericsson: “De testinstallatie die in Rijen staat waarop de partners van CAMPIONE kunnen testen is voor ons het startpunt. Het gaat hier om het meten van bijvoorbeeld temperatuur- en trilling waarden van een pomp of mixer, door middel van één bepaalde meetmethode. Op basis van de ruwe data gegevens worden rekenmodellen ontwikkelt en onderhoudsactiviteiten voorspeld en efficiënter ingepland. Daar heb je uiteraard ook een communicatie en data platform voor nodig zoals wij dat kunnen bieden, maar dat is iets wat de meeste andere datapartijen zelf ook kunnen.”

“Wat het voor ons interessant maakt: wat gaat er straks gebeuren als het niet meer gaat om één enkele pomp, maar de onderhoudsactiviteiten van een gehele fabriek? Als we diverse typen sensoren van diverse leveranciers gaan combineren? Als meerdere datastromen bij elkaar komen en daar één heldere voorspelling uit moet komen voor de eindgebruiker. Daar denken wij als Ericsson graag over mee.” Breng daarbij de verschillende invalhoeken waar data geïnterpreteerd kan worden (efficiëntie, opbrengst, onderhoud status, proces status). Wat zou het betekenen voor een organisatie om verschillende fabrieken met dezelfde componenten wereldwijd te kunnen vergelijken op basis van de geproduceerde data.”

Drie rollen
“In het kort samengevat zie ik drie rollen voor ons als Ericsson weggelegd in het Fieldlab CAMPIONE: 1. de kennis en capaciteit om data uit verschillende systemen te combineren. 2. Het beschikbaar stellen van de data voor alle Campione deelnemers. 3. Het bieden van consult en advies.”

Ericsson in 2020
“In 2020 kunnen we terugkijken op een goede samenwerking en concluderen dat het partnership binnen Fieldlab CAMPIONE zijn vruchten heeft afgeworpen.”