16 juni 2017

Op 31 mei 2017 organiseerden we samen met CAMPIONE-partners NLR en Ericsson de workshop “Hoe veilig is gedeelde data bij het Fieldlab CAMPIONE eigenlijk?”. Centraal stond het onderwerp ‘veilig samenwerken’: het veilig delen van gegevens. Een initiatief tot samenwerking is immers snel gemaakt, maar als het aankomt op het echt delen van gegevens spelen bedrijfsbelangen (zoals intellectueel eigendom) en (inter-)nationale belangen (bv. export compliance) een grotere rol dan het projectbelang. Zeker in de huidige tijd waarin veel aandacht is voor cybercrime en onderlinge concurrentie zijn organisaties huiverig hun gegevens te delen. In de praktijk zijn herbruikbare aanpakken en oplossingen ontwikkeld om deze koudwatervrees te overwinnen, zodat samenwerking veilig kan plaatsvinden. NLR en Ericsson hebben een ruime ervaring op dit terrein. De deelnemers, overwegend CAMPIONE-deelnemers, hebben tijdens de workhop kennisgemaakt met mogelijke oplossingen.

Essentieel belang

Op dit moment vinden er binnen het Fieldlab CAMPIONE diverse deelprojecten en zogenaamde Living Labs plaats, bedrijven die een deel van hun fabriek inrichten als testlocatie. Deze deelprojecten testen overwegend afzonderlijke oplossingen voor afzonderlijke issues. Nu er verspreid successen gaan ontstaan komt de vraag op om de resultaten van deze successen te koppelen om de impact van het succes te kunnen vergroten. Hiervoor is het nodig om een gezamenlijke IT-structuur te gaan ontwikkelen. Een onderwerp als veilig delen van gegevens, is dan van essentieel belang.

Luchtvaart als voorbeeld

De luchtvaartsector werd door NLR als voorbeeld genomen; een sterk groeiende sector met daarbij passende groeiende eisen op het gebied van veiligheid, klimaat en reizigerswensen. Het ontwerpen van een vliegtuig is een multidisciplinair, risicovol en kostbaar proces. Samenwerking is om deze redenen essentieel. Bij die samenwerking is het belangrijk om informatie en data te kunnen delen. Vaak is de met partners gedeelde informatie om meerdere redenen gevoelig. Om te voorkomen dat deze informatie bij derden belandt, nemen de organisaties beveiligingsmaatregelen.

Het kunnen delen van informatie is uiteraard essentieel bij het uitvoeren van gezamenlijke ontwerpstudies. Hierbij strekken de ‘collaboratieve’ workflows zich over meerdere organisaties en stroomt informatie door organisatiegrenzen heen. De genomen beveiligingsmaatregelen staan de toepassing van collaboratieve workflows ogenschijnlijk in de weg. NLR heeft mogelijkheden gepresenteerd om veilig samen te werken in dergelijke collaboratieve workflows, zonder daarbij de beveiligingsregels en -maatregelen te schenden.

Ook onderwerpen als intellectueel eigendom en exportregelgeving spelen een belangrijke rol bij het gezamenlijk delen van informatie. Binnen de luchtvaartsector is er veel aandacht voor (standaard)oplossingen voor het gecontroleerd digitaal kunnen delen van gevoelige informatie. Het Transglobal Secure Collaboration Program (TSCP) werkt aan dergelijke standaardoplossingen. TSCP is een internationaal samenwerkingsverband van onder meer overheden en industrie. De oplossingen van collaboratieve workflows en TSCP zouden ook toepasbaar kunnen zijn binnen het Fieldlab CAMPIONE.

Gamechanger

Ericsson vervolgde met hun visie op het belang van veiligheid. De opkomst van 5G gaat een gamechanger worden, zo voorspelt Etienne Scholl, Ericsson: “Er is geen enkel bedrijf niet meer digitaal ‘aanwezig’ en de opkomst van 5G gaat Internet of Things oplossingen toepasbaarder maken”. Scholl presenteert een aantal eisen waaraan veiligheidsoplossingen moeten voldoen. Om te beginnen moeten ze zo min mogelijk inspanning vergen van gebruikers, communicatie moet beschermd worden, toegang tot informatie moet beperkt en gecontroleerd worden, manipulatie van gegevens moet kunnen worden vastgesteld en tot slot moet de privacy van gebruikers kunnen worden gewaarborgd. Scholl presenteert een aantal mogelijke oplossingen die kunnen werken binnen het Fieldlab CAMPIONE. Zelf bieden zij een programma dat de Ericsson Security Manager heet.

Vervolg

Met een aantal asset owners van Living Labs binnen het Fieldlab CAMPIONE wordt afgestemd hoe op dit onderwerp verder gewerkt wordt.

 

Fieldlab CAMPIONE wordt mede mogelijk gemaakt door: