14 oktober 2016

Op dinsdag 27 september vond de officiële kick off plaats van het nieuwe project De Lerende Steen. Alle deelnemende partijen waren aanwezig: De Heer Groep, ECN, Gouda Vuurvast Services, iTZiT, Hogeschool van Amsterdam, Vakwijs en World Class Maintenance. Het project tracht om het onderhoud van verbrandingsovens slimmer en efficiënter te maken. In juli 2016 werd de benodigde subsidie toegekend. Arie van Vliet, directeur Gouda Vuurvast Services: “We willen met dit project trendsetter in de markt zijn”.

Droom

Als directeur van een bedrijf dat al sinds 1901 vuurvaste stenen en ovenbekleding maakt, direct levert aan klanten en de service daaromheen verzorgd, had Van Vliet, een droom. Want hoe kon het nu dat ovens van vuilverbrandings- installaties maar één keer per twee jaar geopend werden om te bekijken wat de schade aan de bekleding was. Van Vliet: “Wij leveren graag een goed product, maar na twee jaar bleek vaak dat de bekleding niet meer voldeed. Ze waren bijvoorbeeld te heet geworden onder invloed van onvoorspelbare chemische stoffen in afval. Wij werden afgerekend, maar waren nooit onderdeel van het proces. Dat moest toch anders kunnen?” En dat kan nu ook anders. In het project De Lerende Steen werken partijen samen om al veel eerder in het proces in te kunnen grijpen. Om zelfs tijdens het verbrandingsproces te kunnen sturen met behulp van procesdata die in de vuurhaard en eerste trek worden gemeten.

Voorspelbaar onderhoud

Van Vliet heeft een heel een duidelijk doel: “We willen dat onderhoud voorspelbaar wordt. We willen het conservatisme in de sector loslaten en trendsetter zijn.” Van Vliet is bij World Class Maintenance (WCM) aan het goede adres. In eerdere fieldlabs werkt WCM aan het radicale doel om onderhoud 100% voorspelbaar te maken. Fieldlab CAMPIONE tracht dit doel te bereiken voor de procesindustrie, in Fieldlab CAMINO wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen voor de infrasector en Fieldlab SMASH pakt de maritieme sector aan.

100% voorspelbaar onderhoud, wat bekent dit nu in de praktijk? Van Vliet legt uit: “We willen alle condities meten binnen de oven, denk aan de temperatuur maar ook de aanwezigheid van bepaalde stoffen, de plekken waar de oven zwakker is, ga zo maar door. Deze gegevens worden gemeten door sensoren, al dan niet verwerkt in een steen – De Lerende Steen – die de data vervolgens doorstuurt naar een control room waar real time gemonitord kan worden. We geven daarmee de asset owner een tool in handen waar het proces real time en direct bijgestuurd kan worden om te voorkomen dat er hoge kosten gemaakt moeten worden na verloop van tijd.”

De betrokkenen
De betrokken partijen hebben ieder een waardevolle bijdrage en ieders rol is duidelijk:

  • De Heer Groep is een kenniscentrum met een focus op beroepsonderwijs. Zij zijn als organisatie verantwoordelijk voor diverse kwalificatiedossiers van opleidingen en wil dan ook de opgedane kennis in dit project terugbrengen naar de monteurs op de vloer.
  • ECN als onderzoeksinstituut doet veel onderzoek en analyse in de verbrandingssector. De rol in de project zal voornamelijk aan de voorkant van het proces plaatsvinden: wat gaat de oven in en wat heeft dat voor consequenties? Ook doet ECN veel onderzoek naar de inzet van nieuwe technieken zoals 3d-printing, keramiek als materiaal, sensortechniek en hoe we als industrie aan kunnen sluiten bij de circulaire wereld. Deze kennis kan een project als De Lerende Steen inhoudelijk meer diepgang geven.
  • De rol van Gouda Vuurvast staat als een huis: als aanjager van dit project hebben zij een groot belang.
  • iTZiT ontwikkelt interactieve visualisaties waarin 3D-technologie, live data, media en simulaties zijn geïntegreerd. Hiermee kan de data die gemeten wordt, worden omgezet naar een virtueel systeem. Dit systeem helpt enorm bij het interpreteren van de data en de omzetting naar daadwerkelijke onderhoudsingrepen. Tevens kan het worden benut voor online en virtual reality training.
  • De Hogeschool van Amsterdam ontwikkelt een brede bachelor engineering en het vak onderhoudsmanagement wordt daarvoor opnieuw ingericht. Zij zijn voornamelijk op zoek naar kennis en casussen om in te brengen in hun curriculum. Daarnaast houden zij zich uiteraard aanbevolen voor stageplaatsen.
  • Vakwijs is een keten van opleidingscentra in de techniek, voornamelijk mbo onderwijs. Zij zijn lesmateriaal aan het ontwikkelen rondom het thema Smart Industry, het project De Lerende Steen zal veel gebruik maken van nieuwe technieken die passen in het programma van Smart Industry.
  • World Class Maintenance voert ten slotte de penvoering over het project.