7 februari 2017

Shell was al sinds de start van de zelfstandige organisatie WCM in 2015 formeel partner van WCM, nu zijn ze opgeschoven naar het platina partnerschap. Dit betekent dat Paul Buijsingh, general manager van Shell Moerdijk, nu ook onderdeel is van de projectboard. De projectboard beslist welke innovatieprojecten WCM uitvoert. “WCM stimuleert ons om anders na te denken, om nieuwe externe inzichten naar binnen te halen en om samen tot innovatieve oplossingen te komen. Ik wil dan ook graag actief mee gaan doen in projecten,” aldus Buijsingh.

Over Shell Moerdijk
Shell Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Het is één van de grootste chemische complexen van Europa. Er werken ruim 800 medewerkers en zo’n 500 contractors.

Contractor-collega’s
Buijsingh: “Bij het versterken van de maintenance in ons bedrijf spelen onze contractor-collega’s een belangrijke rol. Kwalitatief goede maintenance, dat bovendien steeds efficiënter uitgevoerd moet worden, vraagt om een goede werkrelatie met onze contractors. Dit partnerschap tussen contractors en Shell als asset owner moet voor beide partijen economisch aantrekkelijk zijn. Je wilt een bepaalde mate van voorspelbaarheid van maintenance, een lange  termijnvisie, maar soms heb je priowerk dat weer vraagt om flexibiliteit op de korte termijn. Voor die balans heb je een goede onderlinge relatie nodig.”

paul buijsingh 3 kleinAmbitie
De ambitie van Buijsingh wat betreft maintenance is helder: “Efficiënter worden in maintenance, maar daarnaast is het voor bedrijven in de petrochemische industrie van groot belang geen procesveiligheids-incidenten te veroorzaken. Daarvoor is een grotere betrouwbaarheid van onze fabrieken heel belangrijk. We werken zelf aan een intern verbeterprogramma dat incidenten moet voorkomen en dat tevens onze lange termijn toekomst zekerstelt. Onze assets zijn al zo’n 40 jaar oud en goede maintenance is de enige manier om deze zo lang mogelijk goed en veilig draaiend te houden. Maintenance is voor ons dan ook sterk gekoppeld aan procesveiligheid.”

Slim samenwerken
Buijsingh geeft aan: “Het is voor ons moeilijk om te concurreren met het buitenland op arbeids- en grondstoffenkosten. Wat hebben wij dan te bieden? Een compact land met een goede infrastructuur, maar misschien wel het belangrijkste: mensen die bereid zijn om samen te werken. Slim samenwerken, dat is wat ons het voordeel ten opzichte van het buitenland kan opleveren. Slim samenwerken leidt immers tot innovatie en innovatie leidt tot efficiency.”

Luisteren
“Ongeveer 1,5 jaar geleden heeft Shell Moerdijk een ‘Contractor Shell Board’ opgericht. We werken in deze board op gelijke voet met onze aannemers, er wordt over en weer feedback gegeven en naar elkaar geluisterd. We kunnen veel leren van onze contractors. Binnen Shell is dit format vernieuwend, maar voor mijn gevoel is er extern nog meer te winnen. Ik kijk er dan ook naar uit wat WCM en Shell in dit kader voor elkaar kunnen betekenen.”

Over de WCM-partners
Sinds 1 januari van dit jaar is er veel veranderd in de WCM structuur. WCM is samengegaan met branchevereniging Profion en de meeste leden van Profion zijn nu ook WCM leden geworden. In totaal heeft WCM nu 39 leden in vier verschillende lidmaatschapsvormen (brons, zilver, goud of platina).

De zes overkoepelende bestuursleden zijn afkomstig van de WCM-leden: NedTrain, Sitech Services, Stork Technical Services, IJssel Technolgie, Engie en AkzoNobel. Daarnaast heeft elk platina lid recht op deelname aan de projectboard, degenen die beslissen welke projecten er uitgevoerd worden. Naast een vertegenwoordiger van Shell bestaat deze board uit vertegenwoordigers van: NedTrain, Sitech, Stork, Tata Steel, PDM, Strukton Rail, SPIE, het ROC West-Brabant, Avans Hogescholen, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Zeeland.