13 februari 2017

Op 2 februari vond er in het Fieldlab CAMPIONE een bijeenkomst plaats over de (on)mogelijkheden van virtual en augmented reality voor de Nederlandse industrie. Het fieldlab zat vol met 50 bezoekers. Uit de presentaties en de praktische voorbeelden en demonstraties maken wij op: het is een hit.

Marktstudie
Coen Sanderink van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) trapte af. De BOM heeft in 2016 een uitgebreide marktstudie gedaan naar het onderwerp. Er bleken vele nieuwe kansen op dit domein te ontstaan. Zowel voor aanbieders van VR/AR oplossingen als voor de gebruikers (industrie, gezondheidzorg). De aanbieders hebben de mogelijkheid om lokaal platform te ontwikkelen en deze uit te rollen voor een globale markt. De gebruikers kunnen efficiënter en kostenverlagend werken door gebruik van VR/AR.

Wetenschap
Vanuit de wetenschap pakte Max Louwerse, Daf Techology Lab, het stokje over. Is er vanuit de wetenschap iets te zeggen over de vraag: Is virtual en augmented reality een hit of een hype? Zo concreet is het een lastige vraag. Maar feit is wel dat er een enorme aandacht en een enorme potentie in het domein zit. Neem bijvoorbeeld alleen al onderwijs en training. De wereld is de afgelopen 2000 jaar behoorlijk veranderd. Kunnen we zeggen dat onderwijs ook behoorlijk veranderd is? Niet echt. Hetzelfde kan gesteld worden voor de meeste andere vormen van training. Met de toepassingen van virtual en augmented reality zou dit wel kunnen gebeuren. Onderwijs en training in hun huidige passieve vorm naar een meer interactieve vorm waarbij studenten en trainees zelf betrokken zijn. Beleving als middel om stof vele malen beter te laten beklijven.

Aan de slag
Als praktijkvoorbeeld vertelde Jordy van der Velde van Wemo over hoe zijn bedrijf aan de slag gaat met virtual en augmented reality. Wemo is een bedrijf dat complete productielijnen aflevert. Door middel van virtual reality kan hij zijn klanten op afstand helpen met het onderhoud. Kortom: een veel betere service.

Maritieme toepassing
Raymon Lubbers, van SAT Services, spitste het onderwerp toe op de maritieme sector. Via augmented reality toepassingen kunnen monteurs die werken over de hele wereld veel efficiënter en effectiever ondersteund worden.

Bereikbaarheid technologie vergroten
SAMURE, een bedrijf dan andere bedrijven en overheden helpt met technieken op het gebied van virtual reality, 3d scanning, 360 VR video en foto, inzet van SMART Glasses en big data. Ter plekke toonden zij de nieuwste Smart Glasses van Epson, lieten ze een Vuzix monocular zien en maakten ze een 360 VR video van de proefopstelling.

Het doel is om in de video digitale informatie (instructies/video’s) te monteren waardoor training op complexe, gevaarlijke of moeilijk toegankelijke locaties
bereikbaar worden. Door te kunnen navigeren en handelen in een 360 VR video omgeving worden kosten bespaard, bereik je 100% realisme en kan er doorlopend nieuwe informatie worden toegevoegd.

Klik hier voor de showcase van het Fieldlab CAMPIONE.

Samure gaat de scan de komende tijd verrijken met maintenance informatie. Het is bewezen: de technieken zijn binnen een kort tijdsbestek binnen handbereik.
En de toepassingen lijken eindeloos… wordt vervolgd.