Op naar 100% voorspelbaar onderhoud in de maritieme sector 


Dit project is afgerond in 2020

Aanleiding

Smart Maintenance staat op dit moment volop in de belangstelling, ook in de maritieme industrie. Dit ‘slim onderhoud’ maakt intensief gebruik van nieuwe en opkomende ICT-technologieën zoals krachtigere en goedkopere sensoren in het Internet of Things (IoT), opslagmethoden voor Big Data, en life cycle costing technieken. Sensoren kunnen bijvoorbeeld exact vertellen wanneer de wanden van een schip te dun worden. Het toepassen van dit soort smart maintenance technieken kan de maritieme sector grote voordelen opleveren.

Doel

Fieldlab SMASH heeft als radicaal doel het onderhoud van schepen en onderdelen 100%  voorspelbaar te maken. De onderhoudskosten in de scheepvaart worden hierdoor fors verlaagd en de inzet en betrouwbaarheid van schepen wordt fors verhoogd.

Aanpak

Dit Fieldlab SMASH helpt bedrijven (asset-owners, werven, toeleveranciers) om real-time informatie te verzamelen en te analyseren over de staat van hun schip (inclusief onderdelen) om zo onderhoud op tijd te kunnen uitvoeren.

Fieldlab SMASH gaat aan de slag met innovaties die als het ware ‘op de plank liggen’ binnen categorieën zoals voortstuwing, romp, navigatie & communicatie, composieten en radarsystemen. Projectpartners brengen installaties in waarop getest kan worden, de zogenaamde Living Labs. Dit betekent dat niet alleen de ‘asset owners’ meedoen, maar dat ook de toeleveranciers van service, maintenance, dataverwerking en -analyse betrokken worden. Op deze manier profi­teert de maritieme sector optimaal van de kansen die nieuwe ontwikkelingen op het gebied van condition based monitoring, dataverwerking, data-analyse en ‘smart maintenance’ in het algemeen bieden.

Status

  • Living Lab Kotug: in januari is dit Living Lab gestart met de vraag: hoe kan big data het scheepsonderhoud bij KOTUG naar een hoger plan kan tillen?
  • Living Lab Wagenborg: hier wordt big data toegepast om het onderhoud aan boord van het schip ‘De Kroonborg’ voorspelbaar te maken.
  • Living Lab Vroon Offshore Services: in januari is het projectplan aangeboden om van start te gaan.
  • Living Lab Koninklijke Marine: aan boord van een marineschip zijn 5 elektromotoren van sensoren voorzien om de kans op een falende elektromotoren te verkleinen.
  • Living Lab Concordia: de vraag van dit Living Lab is ‘zijn er mogelijkheden om met Big Data aan boord van een Short Sea Vessel te voorspellen wat de meest optimale vaarroute is?’

Looptijd

2016 – 2020

Roel Groenewold
Contactpersoon:

Roel Groenewold
+31 6 83160179
Heeft u een vraag?

Projectpartners

Boskalis Concordia Innovation Quarter Koninklijke Marine Kotug Maritime Campus Netherlands NLDA/KIM NMT Royal IHC Samotic Stolt Tankers TNO Vroon Wagenborg World Class Maintenance