24 november 2017

Veel sensoren ‘in het veld’ kunnen meer dan waar ze voor gebruikt worden. Door het laatste stukje van de communicatieketen te digitaliseren kan een sensor rechtstreeks worden gekoppeld aan een ERP-systeem. Dat vergroot de mogelijkheden, zegt Ruben Boom van ifm electronic.

Ieder producerend bedrijf in Nederland heeft wel een sensor in huis van ifm electronic, vertelt Boom. “En heel veel van die reeds geplaatste sensoren zijn al – gratis – voorzien van IO-link technologie; de techniek die zorgt voor de verbinding tussen sensor en het netwerk. Maar niet iedereen maakt gebruik van die mogelijkheid.”

Data beter benutten

Het beter benutten van de beschikbare machinedata is belangrijk om effectief onderhoud te plegen, zegt de projectmanager Smart Industry. “Predictive maintenance wordt steeds belangrijker, ook vanwege het tekort aan technici. Dus als je dankzij monitoring precies op het juiste moment onderhoud kunt plegen, voorkom je ongeplande stilstand en bespaar je tijd en kosten. Maar bedrijven moeten dan wel meer aan de langtermijn gaan denken. Zolang vandaag de prioriteit heeft boven morgen, wordt het nooit iets.”

“Zolang vandaag de prioriteit heeft boven morgen, wordt het nooit iets.”

Ruben Boom, ifm electronic

Productieproces verbeteren

ifm electronic is in 1969 in Duitsland opgericht en richt zich volledig op het ontwikkelen en produceren van slimme sensoren en besturingscomponenten. Het verbeteren van het productieproces door het leveren van een technologische oplossing, dat is het uitgangspunt. Hiervoor werkt ifm electronic nauw samen met de klant, zegt Boom.

Automatisch bestellen

Vorig jaar nam ifm electronic twee bedrijven over: QOSIT dat goed is in IT-infrastructuren en GIB dat data naar ERP-systemen zoals SAP verwerkt. Hierdoor kan ifm electronic het hele traject realiseren: van de sensor tot en met SAP. Als een sensor signaleert dat een lager slijt, dan wordt er een event gegenereerd waardoor SAP automatisch een nieuw lager kan bestellen. “En omdat SAP weet of het op voorraad ligt en wat de levertijd is, kan de productiestilstand op het juiste moment worden ingeplant om het lager te vervangen. Deze aanpak is een grote verandering voor ieder bedrijf.”

Test

“We doen nu bijvoorbeeld een test met een productiebedrijf. In het productieproces worden rollen aangedrukt. We kregen de vraag of we kunnen detecteren of de rollen daadwerkelijk worden aangedrukt. Dat kan, maar de sensor is veel slimmer en kan ook zien onder welke hoek dat gebeurt en dus of één kant harder wordt aangedrukt dan de andere. En als dat zo is, wat dan het effect is op de slijtage. Het zijn dure jongens, die rollen, en hiermee werken we mee aan het realiseren van predictive maintenance.”

Ambassadeur

ifm electronic is een wereldspeler met zo’n zesduizend medewerkers waarvan er ongeveer zeshonderd binnen R&D werkzaam zijn. Toch denkt Boom dat WCM van toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf, en vice versa. “We zijn lid geworden van WCM omdat we zien dat er meer mogelijk is dan er nu gebeurt. Alleen van ons uit zijn er al vijf miljoen sensoren in het veld geïnstalleerd die niet optimaal worden benut. Ze zijn voorzien van IO-link technologie die zorgt voor de digitalisering van het laatste stukje van de besturingspiramide. We zien onszelf als een soort ambassadeur: de sensoren in het veld én de mensen wakker schudden. Als we mogelijkheden zien, dan willen we dat de markt meegaat. Die informatie willen we delen. We hebben allemaal slimme computers; doe er wat mee. Van praten naar doen!

Uitzoomen

Sensoren staan nogal in de belangstelling vanwege internet of things. Is het een hype? “Een hype? Ja, een beetje wel. Kijk naar wat je nodig hebt, haal niet alles binnen, is ons advies. Smart Industry gaat niet over de slimme koelkast. Het gaat ook niet over het ‘brandjes blussen’, wat nu vaak het geval is in het onderhoud. Zolang vandaag de prioriteit heeft boven morgen, wordt het nooit iets. We moeten af en toe even uitzoomen. En dat kan juist in de projecten van WCM.”

Breder

“Wij kijken nadrukkelijk naar de fieldlabs. Deelname aan Capella, Campione en Smash ligt voor de hand. Daarnaast praten we met de andere WCM-leden. IJssel is bijvoorbeeld een logische partner voor ons omdat het goed is in het analyseren van conditiedata. Met IJssel en ROC Tilburg zetten we een seminar op om smart maintenance onder de aandacht te brengen, breder dan alleen voor onze eigen klantengroep.”

“Een groot verschil met vroeger is de bereidheid tot samenwerken. Voorheen waren bedrijven gesloten bolwerken. Nu werken 161 bedrijven samen in IO-link aan een internationale standaard om klaar te zijn voor Smart Industry. Dat is ook het bruggetje richting WCM. Wij zien WCM als een veilige omgeving voor bedrijven om in samen te werken en te testen. Soms met wat financiële steun. Zo kan je sneller grote stappen maken. Dat is belangrijk, want in je dagelijkse werk kom je daar niet aan toe. In de fieldlabs kun je samen stappen maken.”