3 maart 2017

Op 21 februari kwamen diverse partijen vanuit het Fieldlab CAMPIONE bij elkaar om te praten over hoe de testomgeving optimaal ingezet kan worden door de deelnemers van het Fieldlab CAMPIONE. Denk dan aan hoe het onderwijs de installatie kan gebruiken, wat er nodig is zodat bedrijven er specifieke experimenten op kunnen uitvoeren, hoe de installatie ook te gebruiken is om demo’s op te kunnen geven en ten slotte is er gesproken over hoe de installatie continue kan blijven doorontwikkelen.

Het onderwijs was goed vertegenwoordigd (ROC Tilburg en Avans), bedrijven die slimme oplossingen bieden waren aanwezig (Actemium, Interman, Ericsson, ABB, Cool Industries en Pathema) en ook zat een asset owner (IFF) aan tafel.

Sensoren
Paul van Kempen als projectleider trapte de bijeenkomst af met een schets van de huidige situatie. Diverse partijen werken al met sensoren op de installatie: ABB (samen met Ericsson), Interman, IJssel Technologie en IMS. Het onderwijs ondersteunt hierbij en zorgt dat de installatie te allen tijde goed draait. Van Kempen: “De huidige sensorexperimenten gaan voornamelijk om het meten van temperaturen en trillingen. Op basis van deze gegevens, voornamelijk van afwijkende gegevens, kan gezien worden wanneer dingen op de installatie niet goed gaan. Denk aan een te hoge trilling of temperatuur. Dit kunnen tekenen zijn van onderdelen die onderhoud nodig hebben. Dat is al heel mooi. Maar er zijn uiteraard ook andere toepassingen te bedenken.”

Procesautomatisering
Het ROC Tilburg vervolgde met een presentatie over de huidige installatie en vooral hoe deze door te ontwikkelen is via de inbreng van procesautomatisering. Hiermee kan de installatie makkelijker bediend en gemanipuleerd worden. En daarnaast kan er bruikbare data verzameld worden waarmee Avans Hogeschool nog een stapje verder kan gaan: er zijn plannen om de testinstallatie fysiek uit te bouwen, maar ook virtueel uit te breiden. Via deze virtuele installatie kunnen bijzondere omstandigheden en faalmechanismes worden gesimuleerd.

Koeltoren
Cool Industries en Pathema, twee nieuwe bedrijven voor het Fieldlab CAMPIONE, stelden een uitbreiding van de installatie voor in de vorm van een koeltoren. Op dit moment kan er wel water verwarmd en afgekoeld worden, maar is dit beperkt. Door de komst van een koeltoren, kunnen testen uitgebreid worden. Ook willen zij onderzoeken of het mogelijk is om zonder toevoeging van chemische stoffen verkalking van de leidingen te voorkomen. Zij gebruiken hiervoor de Vortex-techniek: door middel van een luchtwervel kristallisatie en ophoping van kalk tegengaan. Dit zou een mooie uitbreiding zijn op de huidige testen.

Aanslag
International Flavours & Fragrances (IFF), een Bedrijf in kunstmatige geuren en smaken, bracht als enige asset owner aanwezig een specifieke vraag in: “Hoe kunnen wij de aanslag in leidingen niet destructief en goedkoop meten?”. De aanwezige organisaties, ROC Tilburg, Avans en IJssel Technologie, haalden diverse ideeën en suggesties aan. Van Kempen: “Dit zou een mooi nieuw project kunnen worden. Helemaal zoals we het willen: gedreven vanuit een vraag”. Studenten van Avans zijn hier ook bij betrokken.

Meerwaarde: fouten injecteren
In het kader van de brainstorm over nieuwe mogelijkheden werden verschillende testen geopperd die gaan over het waarnemen van (geïnjecteerde/gesimuleerde) fouten in de datastromen. Deze fouten kunnen aangeven dat er acties nodig zijn in onderhoud. De meerwaarde hiervan, juist om de installatie te manipuleren op fouten, is een grote toegevoegde waarde. Een normale installatie moet foutloos draaien, op deze installatie kan juist de uitzondering getest worden.

Simuleren en serious gaming
Een andere suggestie van Avans leidde tot een interessant gesprek: de testinstallatie kan ook ingezet worden om onderhoudsstrategieen te simuleren en erachter te komen welke de meest efficiënte is voor een bepaald doel. Er zou zelfs op termijn een serious game van worden ontwikkeld. Meerdere onderhoudsscenario’s en faalmechanismes die door een spel ingezet kunnen worden om te bepalen welk scenario het beste werkt. Helemaal spannend wordt het als deze game ook nog eens gekoppeld wordt aan het eerder voorgestelde virtuele deel van de testinstallatie. WCM zal dit samen met Avans uitwerken.

IOT-platform
Tot slot kwam er nog een discussie los die voornamelijk in de toekomst erg belangrijk wordt: verschillende organisaties werken op het moment aan verschillende experimenten en testen. Veelal met eigen hard- en softwaresystemen. In de toekomst zouden alle data aan elkaar gekoppeld moeten worden om nog efficiënter gebruik te kunnen maken van de opgehaalde data. Juist combinaties van verschillende datastromen kunnen interessante inzichten geven over de status van een onderdeel van de installatie. Daarvoor is een uitgebreid en niet onbelangrijk, een veilig netwerk nodig waarover de data gestuurd kan orden. Voornamelijk het NLR en Ericsson spelen een rol in het ontwikkelen en opzetten van een dergelijk netwerk. Er wordt op dit onderwerp dan ook een separate workshops ingepland.

Vervolg
Het was een erg interessante bijeenkomst waar verschillende belangrijke onderwerpen besproken zijn. Een aantal krijgt een vervolg in een separate bijeenkomst of workshop. WCM zal alle input (en het was veel) verwerken tot een ‘roadmap’ die het komende jaar gehanteerd kan worden om de testinstallatie verder te ontwikkelen en benutten.